May mag uitstel Brexit aanvragen

Wat minister Stef Blok betreft kan het Verenigd Koninkrijk meer tijd krijgen om de Brexit te regelen. Dat zei hij dinsdag bij een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de overige EU-lidstaten, meldt de NOS. Later op de dag gaf het Britse parlement premier Theresa May toestemming om uitstel te vragen.

"Als uitstel bijdraagt aan een goede oplossing, dan is Nederland voor", aldus Blok. Hoe lang dat dan duurt weet de Nederlandse bewindsman niet. "Het is aan de Britten om met een verzoek te komen. Daarna beslissen we." Zonder overeenstemming dreigen de Britten vrijdag zonder deal de EU uit te crashen.

Woensdag is er een speciale EU-top over de Brexitperikelen, in aanwezigheid van May. Ze had voorafgaand overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Van laatstgenoemde komt vermoedelijk de meeste weerstand tegen uitstel.

Douane-unie
Maandag sprak May opnieuw met Jeremy Corbyn, in een poging met behulp van zijn Labourpartij de exitdeal alsnog over de streep te krijgen. Er zou echter amper vooruitgang zijn geboekt. Labour wil een permanente douane-unie met de EU, maar het zou niet mogelijk zijn om de garantie te geven dat een volgende Conservatieve premier die afspraak niet verscheurt. May heeft beloofd om na aanname van de deal op te stappen, dus de kans dat dit gebeurt is reëel.

In Mays eigen partij bestaat namelijk grote weerstand tegen het idee van een douane-unie. Het zou geen 'echte Brexit' zijn omdat het de Britten belemmert in het voeren van een eigen handelsbeleid.

Referendum
Komt bij dat een groot deel van de Labour-parlements- en partijleden willen dat Corbyn eist dat hij alleen een akkoord met May sluit als de exitdeal vervolgens onderdeel wordt van een nieuw referendum. Alsnog in de EU blijven zou dan de andere optie moeten zijn. Maar Corbyn voelt daar weinig voor omdat in 2016 in veel Labour-kiesdistricten voor de Brexit is gekozen.

Een nieuw referendum of parlementsverkiezingen zou een eis van de overige lidstaten kunnen zijn om met langer uitstel akkoord te gaan, omdat ze willen dat er een concreet plan op tafel komt in plaats van alleen maar langer durende onzekerheid. Bovendien moeten de Britten meedoen aan de Europese verkiezingen als de Brexit op 22 mei nog niet is geregeld.

Update 18.32 uur
Het Lagerhuis heeft premier May met 420 tegen 110 stemmen autorisatie verleend om uitstel aan te vragen. Of ze dit tot de door haarzelf gewenste einddatum van 30 juni krijgt is echter zo goed als uitgesloten. Waarschijnlijker is tot 31 december, en korter indien de exitdeal eerder wordt goedgekeurd.

De overige landen zullen echter als voorwaarde stellen dat de Britten in goed vertrouwen lid blijven, nadat verschillende hardliners in het Britse parlement zeiden dat Londen opzettelijk dwars moet gaan liggen bij EU-besluiten. Dit zou om de zoveel tijd moeten worden gecontroleerd.

Nadat May eerder op de dag met Merkel sprak is ze inmiddels in Frankrijk gearriveerd voor overleg met Macron. Haar team praat ondertussen verder met de Labourpartij.