Sato domineert en pakt 4e IndyCar-zege

Coureur Takuma Sato heeft op het Barber Motorsports Park in Alabama de derde race van het seizoen in de IndyCar Series gewonnen. De 42-jarige Japanner domineerde vrijwel de gehele race en boekte de vierde zege uit zijn carrière.

Niemand minder dan Takuma Sato vertrok vanaf poleposition en pakte ook de leiding, voor Graham Rahal, Scott Dixon, James Hinchcliffe, Sebastien Bourdas, Spencer Pigot en Alexander Rossi. Bij de start was er door lang wachten van Sato wat onduidelijkheid en Ed Jones dacht zijn slag te slaan: hij startte als 21e, reed als ware het een computerspelletje naar de vierde plek...en kreeg een drivethroughpenalty wegens een valse start.

Sato had na de eerste ronde pitstops nog altijd de leiding in handen, Will Power viel na een spin en een extra pitstop terug richting het achterveld. Colton Herta was twee weken na zijn historische zege in Texas weer prima bezig, maar de Honda-motor van de jongeling gaf op een derde van de race de geest en hij kon inpakken. De volgende die wat anders kon gaan doen was Rahal, want zijn auto hield er na 57 van de 90 ronden mee op.

Een caution kwam er nog niet, maar voor niet veel later dook Max Chilton de muur in en dat was voor vrijwel iedereen het teken om gelijk de pitstraat in te duiken. Chilton stond in de muur bij de ingang van de pitstraat en uit beelden bleek dat het vooral de schuld was van veteraan Tony Kanaan, die Chilton's weg blokkeerde, waardoor de Brit nauwelijks nog een kant op kon. Sato behield gewoon de leiding, maar alle tactieken en dergelijken konden het putje in: iedereen moest voor de finish nog een keer naar binnen.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Met zo'n 25 ronden te gaan werd het veld weer op gang gevlagd, met Sato op kop, voor Dixon, Bourdais, Hinchcliffe, Rossi en Ryan Hunter-Reay, waarbij Bourdais de enige op de zachte banden was. Overigens werd de boel nog verstoord door Matheus Leist: de Braziliaan reed als achterblijver tussen Sato en Dixon, hoewel dat niet lang duurde. Sato schoot er enkele ronden voor de finish nog even af en zag zijn voorsprong kleiner worden, maar Dixon reed nog wel op twee seconden, voor Bourdais.

Sato kwam uiteindelijk niet meer in de problemen, maar Dixon wel: Bourdais had nog genoeg push-to-pass-seconden over om de laatste anderhalve ronde met een extra stoot power te rijden. Het was echter net niet genoeg en de Fransman werd derde, achter Dixon en winnaar Sato, die zijn vierde overwinning in de IndyCar Series pakte.