Tiger Roll wint Grand National en slaat historische dubbelslag

Bij de Britten was het zaterdag op de paardenracebaan van Aintree weer tijd voor de Grand National, met afstand de meest prestigieuze paardenrace op aarde. Vooraf ging het maar om één ding: zou Tiger Roll opnieuw kunnen winnen en zo, als eerste paard sinds Red Rum in de jaren zeventig, twee zeges achter elkaar pakken?

De 6,9 kilometer lange wedstrijd, waarin dertig obstakels bedwongen moeten worden, kende dit jaar opvallend weinig uitvallers. Zo waren er met nog een paar obstakels te gaan meerdere kanshebbers over, maar in de slotfase was het toch topfavoriet Tiger Roll met jockey Davy Russell die naar de winst sprintte, voor Magic of Light en Rathvinden.

Tiger Roll was een van de grootste favorieten ooit aan de start van de Grand National en dat hebben de bookmakers gemerkt. Een enkeling schat dat het de wedindustrie een kwart miljard pond gekost heeft, hoewel Paddy Power aangaf dat ze zelfs een kleine winst gemaakt hebben. "Je zou denken dat het een gigantische flop voor ons was, maar verrassend genoeg viel dat wel mee", aldus een woordvoerder van Betfair.

Een dubbelslag op de Grand National is zeldzaam: de laatste die twee keer achter elkaar won was Red Rum, nog altijd met afstand het bekendste paard in Groot-Brittannië. Red Rum won in 1973 en 1974 en werd de opvolger van Reynoldstown, die in 1935 en 1936 won.

Ook daarvoor was het erg lang geleden: The Colonel zegevierde in 1869 en 1870, alweer bijna twintig jaar nadat Abd-El-Kader in 1850 en 1851 won. The Duke pakte tot slot de winst in 1836 en 1837, hoewel die wedstrijden niet officieel geteld worden in de bijna twee eeuwen Grand National-historie.

De Grand National 2019 (Bron: YouTube)