Tusk: 'flexibel' Brexit-uitstel

De Britse premier Theresa May vraagt opnieuw Brexit-uitstel aan. Europese Raadvoorzitter Donald Tusk heeft 12 maanden verlenging voorgesteld, waarbij de Britten eerder de EU uitkunnen zodra de exitdeal is goedgekeurd. Zo moet het risico van een no-deal Brexit worden teruggedrongen.

May overlegt momenteel met Labourleider Jeremy Corbyn om haar deal alsnog door het Lagerhuis te loodsen. Niemand verwacht dat ze het voor de huidige deadline van 12 april eens worden, of dat dit überhaupt lukt.

Op 10 april is er een speciaal ingelaste EU-top. Dan moeten de regeringsleiders het eens worden over de voorwaarden voor het uitstel. Er was al afgesproken dat het ditmaal een stuk langer wordt, maar May wil voorkomen dat het land mee moet doen aan de Europese verkiezingen van 22 mei. Op 12 april moet de kiescommissie weten of dit het geval is.

Mays Conservatieve Partij ziet meedoen aan die verkiezingen echter als een vernedering, bijna drie jaar na het referendum. Vandaar dat ze - alweer - aanstuurt op uitstel tot 30 juni, vlak voordat het nieuwe europarlement zitting neemt.

Onmogelijk
Maar juristen zeggen dat die datum onmogelijk is zonder dat er aan de verkiezingen wordt deelgenomen. Stel immers dat Londen ergens tussen 22 mei en 30 juni de Brexit annuleert, dan is er een lidstaat zonder parlementsleden en komen beslissingen van de EU op de helling te staan.

De 'flextensie' die Tusk voorstelt moet Londen toestaan zich voorwaardelijk voor de Europese verkiezingen in te schrijven. Mocht er voor 22 mei een deal zijn goedgekeurd zou de regering deelname vervolgens kunnen annuleren. En als ze wel meedoen hebben de Britse europarlementariërs slechts kort zitting, of mogelijk helemaal niet.

De hamvraag is of de regeringsleiders akkoord gaan met zo'n voorstel. Met name Frankrijk zal bedenkingen hebben, helemaal als er opnieuw geen duidelijk plan ligt van de Britten. President Emmanuel Macron ging vorige keer al met moeite akkoord; de huidige deadline van 12 april noemde hij toen "la guillotine".

Update 13.00 uur
Oerbrexiteer Jacob Rees-Mogg heeft via Twitter op het uitstelvoorstel van de premier gereageerd met zijn eigen voorstel dat Londen zich in dat geval zo moeilijk mogelijk moet opstellen. "We zouden ons veto uit kunnen spreken over budgetverhoging, ideeën over een Europees leger dwarsbomen en Macrons integratieplannen blokkeren."

Anderen waren er als de kippen bij om het Lagerhuislid erop te wijzen dat hij nu openlijk toegeeft dat het Verenigd Koninkrijk wel degelijk invloed heeft binnen de EU. User 'Brexitshambles' lardeerde dit met een heus campagnefilmpje van Vote Leave uit 2016, wat we jullie uiteraard niet willen onthouden.