Onderwijs-minister Slob: 'Lerarentekort ook te wijten aan scholen zelf'

Volgens de minister van Onderwijs Arie Slob hebben schoolbesturen niet altijd actief genoeg gehandeld om voldoende leraren in dienst te houden. En dat heeft eraan bijgedragen dat op verschillende scholen te weinig docenten werken.

Dat meldt NH Nieuws na een interview met de minister tijdens een werkbezoek aan NH Nieuws en AT5. Slob gaf in dat gesprek aan dat schoolbesturen soms niet hun best hebben gedaan om leraren te binden aan hun school. Daarmee laat de minister zien dat de scholen zelf ook deels verantwoordelijk zijn voor het lerarentekort.

Slob legt uit dat er leraren zijn die naar andere werkgevers zijn vertrokken nadat ze op de scholen geen vaste baan aangeboden kregen: "Het is de besturen niet gelukt om vervangers vast te houden en dat had soms ook te maken met het feit dat men contracten niet omzette in vaste dienstverbanden."

Zowel de overheid als de scholen zelf zijn verantwoordelijk voor het lerarentekort, denkt Slob: "Het is een wisselwerking geweest tussen mogelijkheden die vanuit de politiek zijn geboden, waar overigens in het verleden ook geld naar de scholen is gegaan, en ook het actief handelen van besturen om te zorgen dat ze naar de toekomst toe hun personeelsbestand op orde hadden."