EU steunt Italiaans budget zonder eigen cijfers

De Europese Commissie heeft de begroting van Italië geaccepteerd en afgezien van een boete, zich daarbij baserend op cijfers van de Italianen zelf, meldt de NOS. Dat blijkt uit vrijgegeven stukken na een verzoek volgens de wet openbaarheid van bestuur door CDA'er Pieter Omtzigt. De commissie wilde die eigenlijk geheimhouden.

Zo voorspellen de Italianen een economische groei die 0,8 procentpunt hoger is dan de ramingen van de EU. Ook blijft de staatsschuld steken op 130 procent van het bruto binnenlands product en neemt die niet met 3,5 punten af zoals de Europese regels voorschrijven.

Er hing Italië een miljardenboete boven het hoofd, maar na onderhandelingen met de Italiaanse premier Guiseppe Conte werd die geschrapt. Er werd onder meer afgesproken dat er hoge eenmalige kosten mogen worden gemaakt zoals voor de ingestorte Genua-brug en als gevolg van overstromingen, zonder dat die meetellen voor het begrotingstekort. Ook werd de invoering van een bijstandsuitkering, door de Italianen basisinkomen genoemd, uitgesteld.

Omtzigt is niet verbaasd dat de commissie de stukken niet vrij wilde geven. "Maar het is onbegrijpelijk dat de landen daarmee akkoord gingen." Hij wil opheldering van premier Mark Rutte.