F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Bahrein op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur profiteerde optimaal van de motorische problemen bij Ferrari-coureur Charles Leclerc die nog wel derde werd. Tussen het duo in eindigde Valtteri Bottas als tweede. De wedstrijd eindigde achter de safety car, waardoor Verstappen als vierde eindigde.

Leclerc startte vanaf poleposition, maar kwam minder weg dan teamgenoot Sebastian Vettel die naast hem stond. De Duitser greep in bocht 1 de leiding en achter hem sloot Bottas aan die Leclerc ook nog te grazen nam. De Monegask wist op zijn beurt Hamilton net achter zich te houden. Verstappen startte vanaf plek vijf ook niet goed, maar pakte die stek bij de eerste bocht weer terug.

Leclerc kwam snel in zijn ritme en pakte direct Bottas, waarna de Fin ook nog gepasseerd werd door Hamilton. Leclerc opende hierna de jacht op Vettel en greep de Duitser in de eerste bocht. Ver daarachter waren Romain Grosjean en Lance Stroll elkaar in een van de eerste bochten tegen gekomen. Beiden moesten naar de pits en Grosjean was na enkele ronden de eerste uitvaller.

Verstappen kreeg op zijn beurt te maken met Carlos Sainz, waarbij de Red Bull en de McLaren elkaar even raakten. Sainz moest met schade naar de pits, terwijl voor Verstappen de druk achter hem wegviel. De Nederlander kon echter het tempo van de voor hem rijdende Bottas niet bijhouden. Teamgenoot Pierre Gasly reed in het middenveld en kon hierdoor niet makkelijk naar voren komen.

De eerste van de toppers die stopte was Verstappen in ronde elf. De Nederlander verschalkte door de vroege stop Bottas, maar de Fin sloeg na zijn stop snel terug. Hamilton deed hetzelfde bij Vettel, maar werd ook weer ingehaald. Vooraan had Leclerc geen enkele moeite om uit te lopen op de rest. Achter de top vijf deed Hülkenberg de beste zaken door Kimi Räikkönen in te halen, waarna Norris de Fin ook pakte. Hierachter reed Daniel Ricciardo die als enige een eenstopper probeerde en hier succes mee had.

Van de top drie kwam Hamilton opnieuw als eerste binnen, snel gevolgd door Vettel en Leclerc. Het legde Hamilton geen windeieren, want de Brit dichtte het gat op Vettel en viel de Duitser aan. De eerste poging mislukte nog, maar een ronde later was het wel raak. Sterker nog, Vettel spinde hierbij en beschadigde zijn achterbanden. De vibraties zorgden ervoor dat ook nog eens de voorvleugel van de Ferrari afknapte en hij veel tijd verloor.

Hiermee was de ellende voor Ferrari nog niet voorbij, want met nog vijftien ronden te gaan klaagde Leclerc over verlies aan motorvermogen. De Monegask gaf ruim vijf seconden per ronde toe op zijn eerdere tijden doordat het Energy Recovery System niet meer opgeladen kon worden. Hamilton en Bottas profiteerden hier optimaal van door de Ferrari in te halen. Ook Verstappen wilde dit, maar zag zijn poging stranden door een safety car. Deze werd veroorzaakt door Hülkenberg die enkele ronden voor het einde met een rokende Renault aan het einde van het rechte stuk van start/finish strandde. Teamgenoot Ricciardo strandde vervolgens nog geen bocht later.

Na 57 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Bottas en Leclerc. Verstappen eindigde op plek vier, voor Vettel die nog enkele plaatsen goed had gemaakt. Lando Norris pikte plek zes op, voor Räikkönen, Gasly, Alexander Albon en Sergio Perez.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:34:21.295
2 V. Bottas Mercedes +2.980
3 C. Leclerc Ferrari +6.131
4 M. Verstappen Red Bull +6.408
5 S. Vettel Ferrari +36.068
6 L. Norris McLaren +45.754
7 K. Räikkönen Alfa Romeo +47.470
8 P. Gasly Red Bull +58.094
9 A. Albon Toro Rosso +1:02.697
10 S. Pérez Racing Point +1:03.696
11 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1:04.599
12 D. Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 K. Magnussen Haas +1 ronde
14 L. Stroll Racing Point +1 ronde
15 G. Russell Williams +1 ronde
16 R. Kubica Williams +2 ronden
DNF N. Hulkenberg Renault +4 ronden
DNF D. Ricciardo Renault +4 ronden
DNF C. Sainz Jr. McLaren +4 ronden
DNF R. Grosjean Haas +41 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Valtteri Bottas Mercedes 44
2 Lewis Hamilton Mercedes 43
3 Max Verstappen Red Bull 27
4 Charles Leclerc Ferrari 26
5 Sebastian Vettel Ferrari 22
6 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 10
7 Lando Norris McLaren 8
8 Kevin Magnussen Haas 8
9 Nico Hülkenberg Renault 6
10 Pierre Gasly Red Bull 4
11 Lance Stroll Racing Point 2
12 Alex Albon Toro Rosso 2
13 Daniil Kvyat Toro Rosso 1
14 Sergio Perez Racing Point 1
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
16 George Russell Williams 0
17 Robert Kubica Williams 0
18 Daniel Ricciardo Renault 0
19 Romain Grosjean Haas 0
20 Carlos Sainz Jr. McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 87
2 Ferrari 48
3 Red Bull 31
4 Alfa Romeo 10
5 McLaren 8
6 Haas 8
7 Renault 6
8 Racing Point 3
9 Toro Rosso 3
10 Williams 0