Nieuw groeiseizoen erft neerslagtekort van vorige zomer

Nog altijd is gemiddeld over het land sprake van een neerslagtekort van 65 mm, terwijl er normaal juist op 31 maart een overschot van 206 mm is. Er zijn grote regionale verschillen. Op de zandgronden in het zuiden en oosten is sinds 1 april 2018 zo’n 100-200 mm minder neerslag gevallen dan verdampt. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe en op de Veluwe is inmiddels wel sprake van een neerslagoverschot van 30-80 mm. In de rest van het land is sprake van een tekort van 10-60 mm.

Morgen, op 1 april, begint het nieuwe groeiseizoen officieel en start de berekening van het neerslagtekort opnieuw. De droge voorgeschiedenis kan echter in het vervolg van de lente en in de zomer nog een rol spelen. Vooral op de zandgronden is nog onvoldoende regen gevallen om het grondwaterpeil weer op een normaal niveau te brengen. Dit betekent dat bij een nieuwe periode van droogte in het komende groeiseizoen sneller dan gebruikelijk problemen kunnen ontstaan.

In Arcen (Noord-Limburg) bedraagt het neerslagtekort sinds 1 april 2018 nog 207 mm en in Ell (Midden-Limburg) zelfs 215 mm. Rotterdam kent het grootste neerslagoverschot: 82 mm.

Na de recorddroge zomer van 1976 was de situatie tijdens de start van het groeiseizoen van 1977 vergelijkbaar met nu. In 1977 viel in de lente en in de zomer een vrij normale hoeveelheid neerslag. Hierdoor ontstonden niet voor het tweede jaar op rij grote problemen.

Overlast in praktijk kleiner
Hoewel er 271 mm verschil zitten tussen het normale overschot van 206 mm en het huidige tekort van 65 mm, is de overlast in de praktijk kleiner dan deze cijfers doen vermoeden. Normaal gesproken wordt al het overtollige hemelwater in de winter massaal geloosd op de Noordzee en op het IJsselmeer. Dit jaar hebben Rijkswaterstaat en de waterschappen er alles aan gedaan om juist zoveel mogelijk hemelwater en rivierwater vast te houden. Zo werd water van het IJsselmeer Friesland ingepompt, terwijl normaal water afgevoerd moet worden. Hierdoor zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen geleidelijk gestegen.

Winters neerslagtekort zeer ongebruikelijk
Normaal gesproken wordt het neerslagtekort bijgehouden in de periode van 1 april tot en met 30 september. In een normale winter ontstaat een flink neerslagoverschot, waardoor het niet interessant is om dit nog te berekenen. Vanwege de extreme situatie heeft Weeronline het neerslagtekort ook tijdens de afgelopen winter berekend.

Hier is geen neerslagtekort. (Stockfoto: Pixabay)
Hier is geen neerslagtekort. (Stockfoto: Pixabay)