Boksbond probeert corruptie met corruptie op te lossen om op Spelen te blijven

De internationale amateurboksbond AIBA, het laat de FIFA er al jaren uit zien als een uiterst transparante en eerlijke organisatie. Sepp Blatter is de integriteit zelve vergeleken met het AIBA-bestuur, waar de Oezbeek Gafur Rakhimov - een vermeend maffiabaas in Centraal-Azië - verkozen werd tot president.

Door de grote bende die AIBA heet staat het olympisch boksen nogal op de tocht. Sterker nog, het is nog helemaal niet zeker of er volgend jaar op de Olympische Spelen in Tokyo wel om boksmedailles gestreden gaat worden. Rakhimov heeft aangegeven een stap terug te doen, mogelijk tijdelijk, om de kansen van het boksen te vergroten, maar het Internationaal Olympisch Comité zal op 22 mei een definitief oordeel vellen.

Nu is er weer een fraaie nieuwe zet gedaan: Umar Kremlev, lid van het uitvoerend comité van AIBA en presidentskandidaat voor de bond, heeft in een brief aan het IOC laten weten de schulden van AIBA - zo'n veertien miljoen euro - af te willen betalen. In ruil daarvoor moet het IOC het boksen uiteraard wel op het olympisch programma laten staan, met AIBA als organiserende bond. Kremlev, secretaris-generaal van de Russische boksbond, zou zijn eigen geld en 'investeringen' gebruiken om de boel te financieren.

Olympisch boksen staat voorlopig stil en tussen het IOC en AIBA is verder geen enkel contact wat betreft de organisatie, wat betekent dat er voor sporters ook geen IOC-steun is. Kremlev noemde het IOC daarom eerder al eens 'achterlijk', maar schijnbaar hoopt hij dat hem dat nu een beetje vergeven gaat worden.

De AIBA-soap loopt al lange tijd, met corruptie rondom de scheidsrechters in Rio in 2016 als een van de dieptepunten, maar in mei lijkt er dan in elk geval een voorlopig einde aan te komen. Of het IOC het aanbod van Kremlev zal accepteren valt nog te bezien.