Stybar ook de beste in E3 Harelbeke

Zdenek Stybar heeft voor de tweede maal dit jaar een klassieker gewonnen. De Tsjech van Deceuninck-Quick Step won na de Omloop van het Nieuwsblad nu ook de E3 Harelbeke. Wout van Aert wist beslag te leggen op de tweede plaats, voor Greg Van Avermaet.

De E3 Harelbeke ligt waarschijnlijk het dichts bij de Ronde Van Vlaanderen en is daarom een ideale voorbereiding op De Hoogmis in Vlaanderen. Al toppers waren aanwezig aan de start, maar het was eerst de beurt aan de wat mindere bekendere renners. Na 25 kilometer ontstond er uiteindelijk een kopgroep van Jaime Castrillo, Marc Hirschi, Aksel Nõmmela, Thomas Sprengers, Stijn Steels, Lionel Taminiaux, Mihkel Räim en Ludwig De Winter.

De kopgroep wist uiteindelijk vijf minuten te pakken, maar dat zou nooit voldoende om voor de zege mee te doen. Nog voor de finale begon kwam Sep Vanmarcke zwaar ten val. De Belgische outsider voor de zege kon zijn koers niet meer vervolgen.

De finale begon op de Taaienberg. Peter Sagan begon als eerste aan de kasseienhelling, maar het was Danny van Poppel die daar doortrok. Het zorgde ervoor dat het peloton in meerdere stukken viel, alleen na een paar kilometer kwam alles weer samen.

Er waren verschillende aanvallen, maar niemand leek weg te geraken. Daar slaagde Bob Jungels wel in. De Luxemburgs kampioen reed op zestig kilometer van de meet weg uit het peloton en reed in een ruk naar de kopgroep, die op dat moment nog een voorsprong had van dertig seconden.

Jungels bouwde zijn voorsprong uit naar de minuut. Bij het opdraaien van de Paterberg ontstond er ook een schifting in het peloton, waarbij bijna alle grote namen aanwezig waren: Naesen, Stybar, Sagan, Bettiol, Trentin, Keukeleire en Van Aert. Titelverdediger Niki Terpstra miste wel de slag en zou nooit meer vooraan raken.

Op de Karnemelkbeekstraat nam Jungels afscheid van zijn medevluchters, waarbij vooral de piepjonge wereldkampioen bij de beloften Hirschi het langst bleef volgen. Jungels bleef zijn voorsprong behouden en leek op weg naar de overwinning, maar op de Tiegemberg ontbond Van Avermaet zijn vleugels. De olympisch kampioen plaatse daar een versnelling en alleen Van Aert, Bettiol en Stybar konden volgen. Door de versnelling was het verschil nog maar een halve minuut.

In de laatste twintig kilometer was er een goede samenwerking tussen Van Avermaet, Bettiol en Van Aert. De drie werkte goed samen en kwamen steeds dichter bij de leider Jungels. Stybar kon daar optimaal van profiteren door in de wielen mee te rijden. Op zeven kilometer was de samensmelting tussen de achtervolgers en Jungels een feit. Het bleef even rustig, maar op een goede drie kilometer van de streep was het Stybar die ten aanval trok. Hij werd teruggehaald door Van Aert. Ook een andere aanval van Stybar was niet succesvol, waardoor een sprint met vijf de beslissing moest brengen. Daarin was Stybar toch de snelste voor Van Aert en Van Avermaet.