Van Galen stopt als bondscoach waterpoloŽrs

Robin van Galen stopt als bondscoach van de Nederlandse waterpoloërs. De 47-jarige Rotterdammer blijft wel in dienst bij zwembond KNZB. Hij verruilt het trainingspak voor een jasje en dasje en gaat verder als commercieel directeur. Zijn assistent Harry van der Meer schuift een jaar eerder dan gepland door en wordt bondscoach van Oranje.

"Na zes jaar merkte ik dat mijn houdbaarheidsdatum als coach in zicht begon te komen", zegt de man die de Nederlandse vrouwen in 2008 bij de Spelen van Peking naar olympisch goud leidde. "Ik wil voorkomen dat ik een jaar te lang doorga en dat we mogelijk daardoor de Olympische Spelen mislopen. Door een stap opzij te doen, hoop ik de kans op kwalificatie voor Tokio te vergroten."

Van Galen werd in 2013 bondscoach van de heren, terwijl er financieel amper wat mogelijk was. Met creatief ondernemerschap wist hij heel wat sponsoren aan te trekken. "Het herenwaterpoloteam was in 2013 op sterven na dood, maar inmiddels staat er weer een stevige structuur voor de hele mannenlijn’', zegt André Cats, de technisch directeur van de KNZB. Tot ieders verrassing wist Oranje zich bijna te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. Het ging in de beslissende wedstrijd via strafworpen mis.

De goede prestaties van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat de mannenploeg inmiddels weer financiële steun krijgt van sportkoepel NOC*NSF. Het grote doel is nu kwalificatie voor de Spelen van Tokio 2020. Die weg is voor Oranje wel lang en moeilijk. "Ik ben er enorm trots op dat we een nagenoeg stilstaande trein weer aan het rollen hebben gekregen en wat we in zes jaar tijd allemaal hebben bereikt’', aldus Van Galen. "Of we Tokio nu wel of niet halen, er ligt voor het mannenwaterpolo een stevig fundament om in de toekomst op verder te bouwen. Ik ben als adviseur sowieso beschikbaar voor Harry, de andere stafleden en de spelers."

Voor de Nederlandse waterpolomannen is het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in maart/april 2020 de enige kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio. Oranje kan zich via een goede klassering op het EK in Budapest (januari 2020) plaatsen voor het OKT waar bij de mannen doorgaans nog vier (laatste) tickets (van de twaalf) te verdienen zijn. Overigens moet Nederland zich eerst nog voor het EK plaatsen via een kwalificatietoernooi in oktober 2019.