India schiet satelliet kapot

India is er voor het eerst in geslaagd een satelliet aan puin te schieten, zo heeft premier Narendra Modi laten weten. Bij de test, omgedoopt tot Mission Shakti, werd een satelliet op 300 kilometer hoogte geraakt door een antisatellietwapen.

Zoals de oplettende lezer wellicht al had bedacht is een antisatellietwapen bedoeld om satellieten te vernietigen, of in elk geval onbruikbaar te maken. Alleen de VS, Rusland en China hadden zo'n wapen, tot nu dus. Politiek zijn dergelijke tests vrij gevoelig, want theoretisch zouden de vier landen dus ook satellieten van andere landen kunnen slopen. Volgens Modi is het vooral een soort prestigeproject: India wil zich meten met andere grote ruimtevaartlanden. "Het maakt ons sterker en veiliger en zal vrede en harmonie bevorderen", beweert Modi.

Overigens is ook niet iedereen gelukkig met het vernietigen van satellieten, want de brokstukken kunnen nogal wat ruimteafval veroorzaken. India geeft wel aan daar rekening mee gehouden te hebben: de ontploffing vond in de lagere atmosfeer plaats en het puin zou zo terug de atmosfeer in moeten vallen, waar het grotendeels op zal branden.