Adam Yates wint koninginnenrit in Ronde van Catalonië, De Gendt blijft leider

Adam Yates heeft de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De renner van Mitchelton-Scott, die de Tirreno-Adriatico op één seconde misliep, was in een sprint met vijf te snel voor Egan Bernal en Dan Martin. De Belg Thomas De Gendt behield de leiding in het algemeen klassement.

De koninginnenrit in de Ronde van Catalonië stond vandaag op het programma, en de vraag was of Thomas de Gendt de leiderstrui kon behouden met een slotklim naar 2000 meter hoogte. Voordat het peloton aan de beklimming van Vallter 2000 kreeg een kopgroep van elf renners de ruimte, met daarbij de Nederlanders Pieter Weening en Bert-Jan Lindeman. De kopgroep kreeg zes minuten van het peloton.

Op de slotbeklimming spatte het uit elkaar in de kopgroep. Pieter Weening bleef het langst voorop. Lindeman moest als laatste renner lossen. De voorsprong van Weening liep echter wel snel terug, doordat Sky, in dienst van Bernal, een fors tempo oplegde in het peloton. Op zes kilometer was de vlucht van de Fries dan ook over. Een kilometer later trok Bernal ten aanval. De Colombiaan van team Sky kreeg zijn landgenoot Quintana mee in zijn wiel. De twee Colombianen leken los te zijn, maar al snel kwam Yates aansluiten. Later wist ook Dan Martin en Miguel Ángel López.

De vijf gingen sprinten om de overwinning en daar was Yates de beste in. Bernal kwam als tweede over de streep, voor Martin. Kruijswijk werd knap zesde op een halve minuut van de winnaar. Ook Wilco Kelderman wist in de top tien de finishen.

Thomas De Gendt blijft leider in het algemeen klassement. De Belg van Lotto Soudal, die maandag de openingsetappe had gewonnen, verloor iets meer dan twee minuten, maar heeft nog altijd een voorsprong van 27 seconden op Yates.