Kledingproblemen houden eerste geheel vrouwelijke ruimtewandeling ooit tegen

Astronauten Anne McClain en Christina Hammock-Koch zouden vrijdag een stukje ruimtevaartgeschiedenis schrijven: de twee leden van de ISS-bemanning zouden dan de eerste geheel vrouwelijke ruimtewandeling uitvoeren, maar dat gaat niet door, want er zijn kledingproblemen aan boord.

Bij het passen van de kleding (op aarde) kwam McClain uit bij maat L, maar tijdens haar eerste ruimtewandeling kwam ze er afgelopen vrijdag achter dat ze schijnbaar afgevallen is en nu maat M nodig heeft, met name voor het bovenstuk van het pak. Dat is de maat die Hammock-Koch ook heeft en dat is dan weer een probleem, want aan boord van het ruimtestation is maar één pak in maat M.

De twee zouden vrijdag samen een paar lithium-ion-batterijen installeren voor de zonnepanelen van het ISS, maar dat gaat Hammock-Koch nu samen met collega-astronaut Nick Hague doen, wat ook haar eerste ruimtewandeling gaat worden. Hague voerde vorige week ook de ruimtewandeling uit met McClain, die zelf op 8 april weer naar buiten gaat voor regulier onderhoud, samen met David Saint-Jacques.