Poeponderzoek naar darmkanker populairder dan verwacht

Het aantal mensen dat tussen 2014 en 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen. Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per 1.000 deelnemers zijn bij bijna 4 mensen darmkanker en bij bijna 20 mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief. Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het NKI Nederlands Kanker Instituut /Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Het evaluatierapport laat volgens het RIVM zien dat het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 met succes van start is gegaan en dat met vertrouwen naar de toekomst kan worden gekeken. De voorspelling is dat in 2030 jaarlijks bijna 1 op de 5 gevallen van darmkanker en ruim 1 op de 3 sterfgevallen aan darmkanker wordt voorkomen door het bevolkingsonderzoek. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar.

Het onderzoek
Mensen ontvangen thuis een ontlastingstest (de FIT). Hiermee kunnen zij een klein beetje ontlasting (poep) opsturen. Er wordt onderzocht of er bloed in de ontlasting zit. Poliepen in de darm en darmkanker kunnen bloed in de ontlasting veroorzaken. Maar bloed in de ontlasting kan ook een andere oorzaak hebben. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog te zien. Daarom wordt de ontlasting in een laboratorium onderzocht. Als de hoeveelheid bloed boven een bepaalde grenswaarde is (de zogenoemde afkapwaarde), wordt de deelnemer uitgenodigd voor vervolgonderzoek.