Van Gerwen zegeviert op European Darts Open; bijzondere negendarter in halve finale

Michael van Gerwen staat in de finale van de European Darts Open. De wereldkampioen versloeg Mensur Suljovic in de halve finale, met 7-5. Het meest bijzondere was echter dat Van Gerwen dat deed met een negendarter.

Van Gerwen had het lastig tegen Suljovic. Het lukte hem maar niet om The Gentle te breken en dat lukte Suljovic even later dan weer wel. Pas in de achtste leg pakte Mighty Mike de break. Dat deed hij middels een negendarter: 180, 174 en 147. Deze perfecte leg bleek de sleutel tot de overwinning, want Suljovic hield nimmer zijn eigen leg en liet Van Gerwen uitlopen tot een 7-5 overwinning. Het is een unieke negendarter, omdat het de eerste keer is dat er een bullseye wordt gebruikt in een negendarter buiten het dubbel-in dubbel-uit format. Dat is wel eens eerder gedaan, maar enkel op de World Grand Prix. Het was al weer de derde negendarter van Michael van Gerwen dit kalenderjaar. 

Van Gerwen treft in de finale Rob Cross. De Engelsman won met 7-5 van Peter Wright. De finale begint over twintig minuten. 

Kwartfinales European Darts Open
Michael van Gerwen 6-5 Gerwyn Price
Mensur Suljovic 6-2 James Wade
Rob Cross 6-2 Justin Pipe
Peter Wright 6-3 Daryl Gurney

Halve finales
Michael van Gerwen 7-5 Mensur Suljovic
Rob Cross 7-5 Peter Wright

Update 23.30 uur

Michael van Gerwen heeft de European Darts Open gewonnen. Het is zijn 29e titel op de European Tour. In de finale werd Rob Cross met 8-6 verslagen. 

De intenties van Van Gerwen werden snel duidelijk, want hij gooide direct 170 uit. De toon was gezet. Het niveau lag hoog en fouten werden direct afgestraft. Toch had zowel Mighty Mike als Voltage de grootste moeite om écht afstand van de tegenstander te nemen. Vanaf 4-4 ging alles met de darts mee. 

Op 7-6 in het voordeel van Van Gerwen zette hij Cross in zijn eigen leg onder druk. Cross kon er geen beslissende leg uithalen. Het resulteerde in een finish op dubbel twaalf en kon daardoor 25.000 pond bijschrijven. Cross moet het doen met 10.000 euro. Volgende week Euro Tour verder met de German Darts Championship in Hildesheim.