'Geen bewijs samenzwering Trump-campagne met Russen'

Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller tegen de campagne van president Donald Trump "heeft niet aan het licht gebracht dat het campagneteam of anderen hebben samengezworen of -gewerkt met Rusland in diens pogingen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden". Dat zegt de Amerikaanse procureur-generaal William Barr die het onderzoeksrapport vrijdag kreeg toegestuurd.

In Muellers samenvatting van de hoofdconclusies staat dat "dit rapport weliswaar niet concludeert dat de president een misdrijf heeft gepleegd maar hem hier ook niet van vrijspreekt". Er zouden met name geen conclusies zijn getrokken of er sprake was van het belemmeren van de rechtsgang, aldus het rapport waaraan twee jaar is gewerkt.

"De speciaal aanklager heeft niet aan het licht gebracht dat enig Amerikaans persoon of medewerker van Trumps campagne heeft samengezworen of bewust acties met Rusland heeft gecoördineerd", aldus een brief van Barr aan het Huis van Afgevaardigden.

De president heeft het onderzoek altijd als heksenjacht omschreven. In het kader ervan werden zijn oud-campagneleider Paul Manafort en zijn voormalige advocaat Michael Cohen evenwel tot celstraffen veroordeeld.