Duizenden betogers lopen tegen racisme

Duizenden demonstranten waren zaterdag in Amsterdam op de been om zich uit te spreken tegen racisme. Deze tocht verliep volgens de politie zonder incidenten, wel zijn er enkele aanhoudingen verricht. 

De politie meldt dat er drie demonstranten zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en het niet voldoen aan bevel of vordering of belediging. Daarnaast werd er ook een demonstrant aangehouden die nog gesignaleerd stond inzake een eerder gepleegde mishandeling.

De zogenoemde anti-racisme-demonstratie begon om 14.00 uur op de Dam en liep naar het monument voor de februaristaking, de Dokwerker. De betogers hadden borden bij zich met teksten als 'Stop islamofobie', 'Validisme? Nergens niet! Nooit niet!' en 'Stop FVD: racisten, seksisten, klimaatontkenners'. De stoet werd geleid door een groep muzikanten met trommels en een vuvuzela.

'Raars en naars'
"Ik loop mee om vooral vandaag een signaal te geven dat racisme en xenofobie geen plek heeft in onze samenleving", vertelt Naomie Pieter. Zij is oprichter van stichting Daughters of Ivory, die bestaat uit queer gekleurde vrouwen in Amsterdam. Ook is zij actievoerder voor Kick Out Zwarte Piet. "Ik heb genoeg raars en naars naar mijn hoofd gekregen. Voornamelijk op mijn Facebook en ook in de publieke ruimtes die ik betreed. Zoals k-neger."

Politiek
Er liepen veel politieke partijen mee met de mars, zoals BIJ1, DENK, Groenlinks, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en SP. Ook wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) was aanwezig. Gideon Everduim, lijsttrekker van DENK in Noord-Holland: "Ik vind dat we rationeel moeten omgaan met racisme. Dat betekent dat zelfs een ieder die zich stil houdt over racisme, dat het grootste probleem is, nu een keer moet gaan opstaan."