Decreet van Trump verdedigt vrije woord op universiteiten

Begin maart beloofde Amerikaans president Donald Trump een decreet te ondertekenen waarin hij de vrijheid van meningsuiting op Amerikaanse universiteiten wilde veiligstellen. Dit, nadat de conservatieve activist Hayden Williams op de campus van de universiteit van Berkeley aangevallen werd op het moment dat Williams leden aan het werven was voor The Leadership Institute, een conservatieve groepering.

Donderdag voegde Trump weer eens daad bij het woord en ondertekende hij het decreet waarin staat dat universiteiten fondsen kunnen kwijtraken als zij het vrije woord de mond willen snoeren.

De beslissing komt op een moment dat conservatieve studenten op universiteiten vaak niet welkom zijn bij debatten of dat het uit veiligheidsoogpunt sterk afgeraden wordt om conservatieve sprekers als Ben Shapiro of Ann Coulter uit te nodigen.


Trump voegt daad bij het woord (Bron: Youtube)

"We zijn hier op een historisch moment, het moment waarop we de Amerikaanse studenten en waarden zullen beschermen", aldus de president, die zich omringt zag met conservatieve studenten. "Die staan onder druk."

"Onder het mom van spraakcodes, veilige ruimtes en trigger-waarschuwingen, hebben deze universiteiten geprobeerd het vrije denken te beperken, volledige uniformiteit op te leggen en de stemmen van grote jonge Amerikanen, zoals die hier vandaag zijn, te stoppen."

Twaalf grote fondsenbureaus werken mee met het nieuwste wapenfeit van Trump en zij gaan samen met het Witte Huis zorgen dat universiteiten die geld willen ontvangen bewijzen overleggen dat zij het vrije woord hoog in het vaandel hebben staan. Deze twaalf geldschieters verdelen jaarlijks 35 miljard dollar.

"Universiteiten die miljarden en miljarden dollars hebben ontvangen van belastingbetalers, zijn steeds vijandiger geworden tegen de vrijheid van meningsuiting", aldus Trump. "Als ze onze dollars willen, en we delen het uit bij de miljarden, dan moeten ze mensen als Hayden en andere jonge Amerikanen de ruimte geven om te spreken. In vrijheid. Doen ze dat niet, dan gaat dat ze geld kosten."