Brexit-uitstel tot 22 mei als Lagerhuis deal goedkeurt

De Britse premier Theresa May en de regeringsleiders van de overige 27 lidstaten zijn overeengekomen om de Brexit tot 22 mei uit te stellen, op voorwaarde dat ze de exitdeal volgende week door het Lagerhuis krijgt. May wilde haar plan B echter niet geven: wat ze doet als de deal dan voor de derde keer wordt neergesabeld. En dus moest de EU dit voor haar beslissen. Wordt de deal weer afgekeurd dan is het uitstel tot 12 april. Willen de Britten daarna nog uitstel dan moeten ze meedoen met de Europese verkiezingen.

Een eerder gelekte ontwerpverklaring ingezien door The Guardian stelde dat er na 22 mei "geen verder uitstel mogelijk is, gegeven dat het Verenigd Koninkrijk niet van plan is om deel te nemen aan de Europese Parlementsverkiezingen". Op dat moment probeerden de regeringsleiders May nog te bewegen om zelf met een plan B te komen.

De Franse president Emmanuel Macron zou toen hebben gezegd dat er hiermee een no-deal Brexit aankomt indien Mays deal het opnieuw niet zou halen. En volgens de Letse premier Krisjanis Karins zou dat betekenen dat het land dit dan enkel kon voorkomen door Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te trekken.

Indien de exitdeal het inderdaad opnieuw niet haalt, kan dat betekenen dat de Britten alsnog meedoen aan de Europese verkiezingen. Vermoedelijk betekent dit ook het einde van Mays premierschap.

Update 20.30 uur
De gesprekken richten zich op uitstel tot 7 mei. Maar omdat er weinig vertrouwen is dat Mays deal het haalt, eisen de regeringsleiders nu al overeenstemming over een plan B. Dat komt erop neer dat Groot-Brittannië uiterlijk 12 april moet aangeven of het land meedoet aan de Europese verkiezingen, en zo ja wordt de Brexit uitgesteld tot het einde van het jaar.

Update 23.20 uur
May blijkt geen beslissing te willen nemen over wat te doen als haar deal volgende week opnieuw faalt. De gesprekken zouden zich nu richten op onvoorwaardelijk uitstel van de Brexit tot 12 april, de dag waarop de Europese kiescommissie moet weten of het land meedoet aan de verkiezingen van mei.

Naar verluidt wil de premier meer tijd om haar deal door het Lagerhuis te krijgen. Ze zou de boel dus verder op de spits kunnen drijven door de stemming in het Lagerhuis uit te stellen tot dinsdag 9 april.

Update 23.50 uur
De kogel is door de kerk: premier May krijgt Brexit-uitstel tot 22 mei op voorwaarde dat ze haar deal volgende week door het Lagerhuis loodst. Zo niet, dan is het uitstel tot 12 april. Dit betekent dat ze de stemming niet nog verder kan uitstellen, en dat er bij afwijzing voor 12 april over deelname aan de EU-verkiezingen moet worden beslist.

Britse parlementsleden zijn volgende week tevens van plan een amendement in te dienen om de parlementaire agenda over de Brexit van de regering over te nemen. Ze zouden er dan in een reeks 'indicatieve' stemrondes achter willen komen voor wat voor oplossing nu eigenlijk wél een meerderheid is te vinden.