Politie onderschept bijna 1500 kilo cocaïne

De politie heeft samen met de Belgische collega’s vrijdag 15 maart bijna 1500 kilogram cocaïne onderschept in de Antwerpse haven. De zending was bedoeld voor een bedrijf in Kapelle.

Op maandag 18 maart viel een arrestatieteam het bedrijf in Kapelle binnen nadat de vrachtwagen, waar de cocaïne in had gezeten, bij het bedrijf aankwam. Als deklading hadden de criminelen bananen gebruikt. In Kapelle zijn 14 mannen aangehouden. Ze komen uit Rotterdam, Goes, Middelburg, Hansweert, Amsterdam en Berkel-Enschot. Drie van hen zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats. De onderschepte cocaïne heeft een geschatte straatwaarde van zo’n 44 miljoen euro. Alle verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek.

Foute fruitbedrijven
Belastingdienst, douane, politie, diverse gemeenten, Kamer van Koophandel, de Federale Politie in België en de 4 grootste Nederlandse banken werken deze week met elkaar samen om in de politieregio Zeeland-West-Brabant een dertigtal fruitbedrijven te controleren. De verschillende diensten willen tijdens de actieweek vooral informatie verzamelen. Het is de start van een vernieuwde aanpak.

Project Piggyback
Onder noemer Project Piggyback gaat de grootschalige import van cocaïne in containers met fruit als deklading aangepakt worden, omdat criminele organisaties misbruik maken van legale structuren om illegale praktijken uit te voeren. Criminele organisaties faciliteren met groot gemak de import van grote hoeveelheden cocaïne naar Europa. Daarbij maken zij gebruik van illegale geldstromen vanuit Europa naar Zuid-Amerika.

Politie onderschept bijna 1500 kg cocaïne (Foto: Politie)
Politie onderschept bijna 1500 kg cocaïne (Foto: Politie)