Europees protest tegen ACTA2 op 23 maart

Momenteel stemt de Europese Unie over de hervorming van het copyright. Twee van de nieuwe artikelen liggen nogal onder vuur: Artikel 11 (linkbelasting) en Artikel 13 (het uploadfilter). Deze artikelen worden bekritiseerd door veel verschillende groepen en internetwaakhonden. Artikel 13 behelst het introduceren van een uploadfilter waardoor "copyrighted" content automatisch geblokkeerd wordt. Dit houdt ook in dat bijvoorbeeld memes of parodieën kunnen worden gecensureerd. 

De organisatie Stop ACTA2 organiseert zaterdag 23 maart in heel Europa acties om te protesteren. Stop ACTA2: "Denkt u eens in dat er een straatprotest plaats vindt, en dat er bijvoorbeeld op de achtergrond een Starbucks of een Mc Donalds zichtbaar is. Zou het uploadfilter dit protest dan ook blokkeren? En dan is er Artikel 11. De linkbelasting. Het zou inhouden dat voor het linken naar materiaal voortaan betaald zou moeten worden. Wat betekent dit voor de educatie online? Want als er moet worden betaald, en bedrijven moeten voortaan kiezen voor welke links ze betalen, besluiten zij dan uiteindelijk ook wat wij allemaal te zien krijgen op internet? Wat houdt educatie dan nog in? En om deze (en andere) redenen gaan wij dus op 23 maart de straat op. In heel Europa."

Ook in Nederland vind er een protest plaats, en wel om 17:00 uur op de Dam in Amsterdam. Op de Facebookpagina kun je meer informatie vinden. Op de kaart hieronder kun je terugvinden waar er allemaal acties gehouden worden. Een petitie van 'Save the Internet' is op het moment van schrijven bijna 5 miljoen keer ondertekend.