Rechtbank zet crimineel verleden Tanis op een rijtje

De politie maakte gisteren bij Jinek bekend dat ze nog een derde verdachte hebben aangehouden voor de schietpartij op het 24 oktoberplein in Utrecht, die maandagochtend aan  3 mensen het leven kostte. De politie onderzoekt wat zijn betrokkenheid is bij het incident. De politie verwacht later vanmorgen met een update te komen. 

Eerder op de dag al werd de broer van hoofdverdachte Gökmen Tanis opgepakt. Tanis zelf werd rond 18:30 opgepakt, vlakbij de plaats waar de rode Renault Clio werd aangetroffen. Zijn arrestatie werd bekend net nadat de persconferentie door Jan van Zanen was afgelopen. 

Update 13:32 uur
De rechtbank heeft een boekje opengedaan over het criminele verleden van Tanis. Hij wordt verdacht van een verkrachting in juli 2017. Hij zat sinds 25 augustus 2017 in voorlopige hechtenis. De rechtbank Midden-Nederland heeft op 21 september 2017 de voorlopige hechtenis van de verdachte onder voorwaarden geschorst. Dit betekent dat iemand onder voorwaarden in vrijheid wordt gesteld. Na ruim een jaar werd duidelijk dat de verdachte zich niet aan deze voorwaarden hield. Hij werkte niet mee aan het opstellen van een persoonlijkheidsonderzoek en een rapport van de reclassering. Daarom heeft de rechtbank op 4 januari 2019 op verzoek van het OM de schorsing opgeheven. De verdachte zat toen weer vast.

De man heeft op 22 januari vervolgens opnieuw schorsing van zijn voorlopige hechtenis verzocht en daarbij toegezegd zich nu wel aan alle voorwaarden te zullen houden. De rechtbank heeft dit verzoek op 31 januari 2019 afgewezen. Verdachte is daartegen in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het gerechtshof heeft de behandeling van het hoger beroep op de zitting van 20 februari 2019 aangehouden om de verdachte op een volgende zitting in persoon te horen. Nadat de verdachte vervolgens ter zitting van het gerechtshof op 27 februari 2019 uitdrukkelijk had verklaard ook mee te zullen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering heeft het gerechtshof - conform de standpunten van de verdediging en het OM - de voorlopige hechtenis van verdachte per 1 maart 2019 wederom onder voorwaarden geschorst.

Op de regiezitting van de zedenzaak bij de rechtbank op 4 maart 2019 is gesproken over de voortgang van het onderzoek. In de zaak moet nog een aantal getuigen worden gehoord. Tijdens die zitting is de voorlopige hechtenis niet opnieuw aan de orde gesteld. De inhoudelijke behandeling van deze zedenzaak staat gepland op 15 juli 2019 bij de rechtbank Midden-Nederland.

Andere strafzaken
De man was ook in twee andere recente strafzaken verdachte. Hij is op 4 maart 2019 door de politierechter veroordeeld voor een winkeldiefstal op 15 oktober 2018 tot een gevangenisstraf van 2 weken, waarvan 1 week voorwaardelijk. Op 5 maart 2019 heeft de politierechter hem veroordeeld tot 4 maanden cel voor een inbraak op 13 september 2018. Deze veroordelingen zijn nog niet onherroepelijk.

In de media wordt ook gesproken over een veroordeling in 2014 voor poging doodslag in 2013. In deze zaak heeft de meervoudige kamer de verdachte veroordeeld voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Voor die zaak is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 49 voorwaardelijk. Hij is vrijgesproken van poging tot doodslag.

Update 11:35 uur
Uit het onderzoek is tot nog toe geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en deze slachtoffers gebleken. Tijdens zijn aanhouding werd een vuurwapen aangetroffen, zo meldt het Openbaar Ministerie. 

In verband met het onderzoek ’heeft de politie gisteren en vannacht op verschillende plekken in Utrecht en daarbuiten doorzoekingen gedaan in woningen. Naast de hoofdverdachte zijn er nog twee andere verdachten aangehouden. Het gaat om mannen uit Utrecht van 23 en 27 jaar. Van deze mannen onderzoekt de politie of zij mogelijk betrokken zijn bij het schietincident.

De politie en het OM gaan ook vandaag verder met het onderzoek, o.a. naar het motief. Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht.

Vandaag zullen agenten zichtbaar in de wijken aanwezig zijn en in contact zijn met relevante partijen. De verdachten zitten nog vast en zullen verder worden verhoord.

Bij het schietincident kwamen drie mensen om het leven. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein). In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen

Update 10:48 uur
Alle buurtcentra van Dock Utrecht gaan vandaag open om in gesprek te gaan over het schietincident. Dock Utrecht heeft twee buurtcentra in Kanaleneiland. Daar sluit slachtofferhulp bij aan. Van 10.00 tot 16.00 is slachtofferhulp in Buurtcentrum Hart van Noord (Trumanlaan 60). En van 14.30 tot 17.00 uur is slachtofferhulp in speeltuin Anansi (Peltlaan 130).

Update 10:08 uur
De politie corrigeert op Twitter de uitspraak van Jan van Zanen. Volgens de politie zitten alle drie de verdachten nog vast en zijn ze nog altijd verdachte. 

Update 09:25 uur
Van de opgepakte verdachten zit alleen Tanis zelf nog vast zo meldt burgemeester Jan van Zanen tegenover NPO Radio 1. De man die gisteren werd opgepakt blijkt iemand te zijn geweest die niet achter een lintje bleef staan. Op de plek van het incident zijn inmiddels al meerdere bossen bloemen neergelegd.