Eindelijk Grand Slam-goud judoka Van 't End

Judoka Noël van 't End heeft na vijf verloren Grand Slam-finales eindelijk een Grand Slam-titel binnen. In Ekaterinburg won de Nederlander het toernooi in de klasse tot 90 kilogram.

Van 't End rekende af met de Kirgiziër Erlan Sherov en de Georgiër Ushangi Margiani, waarna hij Aleksandar Kukolj uit Servië klopte. In de finale werd zijn 'winnende' waza-ari tegen Beka Gviniashvili afgekeurd, maar in de golden score rolde hij de Georgiër alsnog op zijn rug: ippon en winst Van 't End.

Jesper Smink werd na zeges op Munkhjargal Erdenekhuu uit Mongolië en Ivan Vorobev uit Rusland uitgeschakeld door Kukolj, waarna hij Margiani in de herkansingen klopte. Rafael Macedo uit Brazilië bleek in de strijd om brons echter te sterk voor Smink, terwijl Goki Tajima uit Japan het andere brons pakte.

Eindelijk goud voor Van 't End (Bron: YouTube)

Michael Korrel won bij de mannen tot 100kg van Rafael Buzacarini uit Brazilië, maar werd geklopt door de Rus Kiriil Denisov. Via Otgonbaatar Lkhagvasuren uit Mongolië mocht Korrel om brons strijden, maar in dat duel liet hij zich op de zij gooien door de Israëliër Peter Paltchik, terwijl Shady Elnahas uit Canada het andere brons pakte. De Rus Arman Adamian maakte in de finale gehakt van zijn landgenoot Denisov en pakte het goud.

Bij de zwaargewichten werd Jur Spijkers na winst op de Bosniër Harun Sadikovic geklopt door Stephan Hegyi uit Oostenrijk, die in de strijd om brons een indrukwekkende ippon van de Braziliaan David Moura om de oren kreeg. Moura's landgenoot Rafael Silva won eveneens na een fraaie ippon brons, Tamerlan Bashaev uit Rusland klopte Or Sasson uit Israël met een waza-ari in de laatste seconden.

Michael Korrel laat zich piepelen (Bron: YouTube)

De vrouwen tot 78kg gingen voor Nederland niet zo lekker. Marhinde Verkerk werd gelijk verslagen door Antonina Shmeleva uit Rusland, Karen Stevenson sneuvelde gelijk tegen de Japanse Mao Izumi. Bernadette Graf en Rika Takayama pakten brons, Izumi stoomde door naar de finale en liet de Braziliaanse Mayra Aguiar daarin aftikken.

Zwaargewicht Tessie Savelkouls won van de Litouwse Santa Pakenyte, maar ging onderuit tegen de Braziliaanse Beatriz Souza. Sandra Jablonskyte en Rochele Nunes uit Litouwen en Portugal pakten brons, de Braziliaanse Maria Suelen Altheman klopte Anna Fatoumata Baito uit Frankrijk in een verrassend leuke finale.