Langlaufer Bolshunov klopt Noren en houdt spanning in World Cup-strijd

Langlaufer Alexander Bolshunov heeft in het Zweedse Falun de 15 kilometer in vrije stijl gewonnen. De Rus heeft de spanning zo weer teruggebracht in de strijd om de World Cup, waarin hij met nog één weekeinde te gaan duelleert met de Noor Johannes Høsflot Klæbo.

Het werd een strijd tussen Bolshunov en een drietal Noren, hoewel al snel duidelijk werd dat het maar om één Noor ging: Martin Johnsrud Sundby en Bolshunov wisselden van leiding in de tussentijden, maar aan de finish was het de jonge Rus die 8,9 seconden sneller was. Didrik Tønseth werd derde op 17 seconden, Sjur Røthe greep op 32 seconden naast het podium. Klæbo kwam op 1:22 minuten tot de negentiende tijd en levert zo flink wat punten in op Bolshunov, hoewel de Noor wel aan de leiding blijft in de World Cup.

Bij de vrouwen was vooraf eigenlijk al duidelijk dat de 10 kilometer gewonnen zou worden door Therese Johaug en dat deed de Noorse dan ook overtuigend. De jonge Zweedse Ebba Andersson werd op 18 seconden tweede, de Amerikaanse Jessica Diggins vocht zich door een ijzersterk slot op 30 seconden naar plek drie, een halve seconde voor de Noorse Ingvild Flugstad Østberg. Zij breidde wel haar voorsprong uit in de World Cup, want de enige overgebleven concurrente, Natalia Nepryaeva uit Rusland, moest zich zondag ziek afmelden.