Fuglsang soleert naar zege in Tirreno-Adriatico, Yates verstevigt zijn leiderstrui

Jakob Fuglsang heeft de koninginnenrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Deen van het succesvolle Astana won de vijfde rit na een lange aanval. Hij won met een verschil met een verschil van veertig seconden op leider Adam Yates, die zijn leiderstrui verstevigde. Primo¸ Roglič werd op een kleine minuut derde.

Op zondag stond de koninginnenrit in de Italiaanse rittenkoers op het programma. Een rit van 180 kilometer van Colli al Metauro naar Recanati met in de laatste tachtig kilometer acht steile hellingen.

In de eerste honderd kilometer ging het over vlakke wegen en daarin reed er een kopgroep van tien weg. Het verschil van de kopgroep liep op naar een maximale voorsprong van negen minuten, maar er was geen sprake van paniek in het peloton.

Zeker nadat Astana zich op kop had gezet van het peloton liep de voorsprong snel terug. Op het lastige plaatselijke parcours zette Astana de koers volledig naar zijn hand. Er ontstond een elitegroep achtervolgers met onder meer Fuglsang, Lutsenko, Yates, Roglic en Dumoulin. Fuglsang vond het blijkbaar niet hard genoeg en reed weg uit het groepje op zoek naar de vroege vluchters, die nog bestond uit Denz, Gabburo en Pedersen. De Deen hield even in maar op elf kilometer liet hij ze ook achter.

Het verschil liep al snel op naar de minuut waar de rest van de favorieten zaten voor het eindklassement in deze Tirreno-Adriatico. Yates liet op dat moment zijn klasse zien. De leider in het algemeen klassement reed iedereen los op een van de steile hellingen en kreeg later het gezelschap van Roglic, die in eerste instantie moest passen bij Yates.

De twee werkte wel samen maar dichter kwamen ze niet bij Fuglsang. Ook op de slothelling hield Fuglsang nog genoeg over en pakte zo de zege in Recanti. Yates reed net zoals op de vorige helling Roglic en pakte zo een bonus van achttien seconden op de Sloveen van Jumbo-Visma. Tom Dumoulin die op de voorlaatste helling niet mee kon met Yates en Roglic werd in de achtergrond nog wel vierde, maar wel op een achterstand van 1.39 op Fuglsang

Het verschil tussen Yates en Roglic is op dit moment 25 seconden in het klassement. Fuglsang volgt op 35 seconden. Dumoulin staat op een vierde plaats met een achterstand van 1.55 op Yates.