Biatleet Windisch verrast en pakt wereldtitel massastart

Biatleet Dominik Windisch heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Östersund verrassend de wereldtitel gepakt op de massastart, het laatste onderdeel van het WK.

De 29-jarige Windisch won in zijn loopbaan één World Cup-wedstrijd en was dan ook niet een van de favorieten. Hij was ook zeker niet een van de mannen waar de ogen na drie van de vier schietbeurten op gericht waren: Evgeniy Garanichev uit Rusland ging aan de leiding, op twintig seconden gevolgd door de Noor Vetle Sjåstad Christiansen en de Oekraïner Dmytro Pidruchnyi. De Noorse World Cup-kampioen Johannes Thingnes Bø gaf in de voorlaatste ronde een enorme dot gas en dichtte een gat van een halve minuut op Garanichev, waardoor de heren samen bij de laatste schietbeurt arriveerden.

De eveneens snelle Duitser Benedikt Doll arriveerde daar als derde op twintig seconden, tien tellen voor Pidruchnyi, Christiansen, de Duitser Arnd Peiffer en de Oostenrijker Arnd Peiffer. Die gehele wetenschap kon vervolgens vakkundig het putje in gedumpt worden: alles en iedereen ging zwaar de mist in op de door wind en sneeuw geteisterde schietbaan, waar Windisch - die met een kleine minuut achterstand begon - zowaar vijf keer doel trof en ineens als eerste de slotronde in wist te duiken, op vijftien seconden gevolgd door Eder en de Fransman Antonin Guigonnat.

Het Oostenrijks-Frans-Russische trio van Julian Eberhard, Quentin Fillon Maillet en Alexander Loginov vertrok nog eens een handvol seconden later en het was Eberhard die daar de beste benen had. De opvallend trage Eder werd opgeslokt, Eberhard sprong naar Guigonnat en nam de Fransman op sleeptouw, waarna Guigonnat hem in de sprint om zilver klopte. Dat alles gebeurde wel ver achter Windisch, die twintig seconden eerder als nieuwe wereldkampioen over de streep was gekomen.