Noorse biatleten pakken wereldtitel op single mixed-estafette

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Zweedse Östersund hebben de Noren Johannes Thingnes Bø en Marte Olsbu Røiseland donderdag de eerste wereldtitel ooit gepakt op de single mixed-estafette. Op dat onderdeel worden de teams gevormd door één man en één vrouw, die beiden in totaal twee keer in actie komen, met daarin steeds twee schietbeurten, wat dus een totaal van acht schietbeurten maakt.

Na het eerste optreden van de dames was er nog niet al teveel verschil voorin, waarna de Oekraïnse wereldkampioen achtervolging Dmytro Pidruchnyi een eerste gaatje wist te slaan met de Fransman Antonin Guigonnat. Nog altijd waren de verschillen echter klein: de top-12 zat binnen een minuut. Røiseland werkte zich met sterk schieten en snel langlaufen vervolgens naar voren en nam de leiding, samen met de Italiaanse Dorothea Wierer en de Zweedse Hanna Öberg.

Dat trio gaf het stokje over aan hun mannelijke teamgenoten en Bø wist het Noorse goud overtuigend binnen te trekken. De Italiaan Lukas Hofer schudde thuisfavoriet Sebastian Samuelsson van zich af en bracht Italië op dertien seconden van de Noren het zilver, zeven tellen voor het Zweedse duo.