ZLM Tour na jaar afwezigheid terug op de wielerkalender

Na een jaar van afwezigheid staat de ZLM Tour terug op de kalender. De vernieuwde wielerwedstrijd wordt verreden van 19 tot en met 23 juni en start met een proloog in Yerseke.

Het parcours van de vijf etappes loopt vrijwel geheel door de provincies Zeeland, Brabant en Limburg. Voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel is aangesteld als koersdirecteur.

“Na een jaar afwezigheid willen wij de ZLM Tour in de komende jaren samen met Libéma Profcycling verder professionaliseren en naar een hoger niveau tillen”, zegt Hubèr Rentmeester van ZLM Verzekeringen. “Wij zijn er bovendien trots op dat de wedstrijd opnieuw van start gaat met een proloog in de provincie Zeeland en dat ook de eerste etappe grotendeels door Zeeland loopt.”

Volgens Cees Priem van Libéma Profcycling is er de afgelopen maanden hard gewerkt om het etappeschema rond te krijgen. “Omdat in enkele gemeenten nog wat formaliteiten afgerond moeten worden, maken wij op dit moment nog niet alle start- en finishplaatsen officieel bekend. We willen als organisatie niet voor de muziek uitlopen. Maar op hoofdlijnen is het parcours bekend.”

Etappeschema:
19 juni Proloog in Yerseke
20 juni Bredene – finish in een Zeeuwse gemeente
21 juni Etten-Leur – Buchten
22 juni Buchten – Landgraaf
23 juni Start en finish in Brabantse gemeente

Inmiddels hebben de World Tour-ploegen Team Jumbo-Visma, Team Sunweb en Katusha-Alpecin hun deelname aan de ZLM Tour bevestigd. Met een aantal andere World Tour-ploegen worden nog gesprekken gevoerd. Ook de procontinentale-ploegen Roompot-Charles, Wanty-Groupe Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise en Wallonie-Bruxelles zullen aan de start staan, evenals de continentale-ploegen Alecto Cyclingteam, Vlasman Cyclingteam en Monkey Town.

Voormalig topsprinter én groene truiwinnaar in de Tour de France Jean-Paul van Poppel is de koersdirecteur. Cees Priem: “In de afgelopen jaren heeft de ZLM Tour een sterke naam opgebouwd als ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen richting de Tour de France. Ook dit jaar is een aantal etappes op het lijf geschreven voor de sprinters. Met Jean-Paul als koersdirecteur gaan wij die status in de komende jaren verder uitbouwen. Wij gaan van deze vernieuwde ZLM Tour een mooi wielerevenement maken, waarbij het publiek de internationale wielertop op Nederlandse bodem in actie kan zien.”