Lagerhuis tegen no-deal Brexit

Het Britse Lagerhuis heeft woensdagavond met een krappe meerderheid voor een amendement gestemd dat onder alle omstandigheden een no-deal Brexit verwerpt.

Er waren 312 stemmen voor, en 308 tegen. De aaname van het amendement, ingediend door Caroline Spellman van de Conservatieve Partij en Jack Dromey van Labour, betekent dat er donderdag wordt gestemd over uitstel van de Brexit.

Het amendement is echter niet bindend, en gebiedt de regering dus niet om de exitdatum van 29 maart uit de wet te halen. Het is dus zelfs nog mogelijk dat premier Theresa May haar exitdeal nog een derde keer aan het parlement voorlegt, nadat het al tweemaal met grote meerderheid werd verworpen.

Update 21.00 uur
Het zogeheten Malthouse-compromis, een amendement dat opriep tot een zogeheten managed no-deal, is met een grote meerderheid van 210 stemmen verworpen. Er waren 164 Lagerhuisleden voor en 374 tegen.

Een amendement van premier May werd wel aangenomen. Dat stelt net als het eerste amendement dat het Lagerhuis een no-deal Brexit op 29 maart verwerpt, maar dat no-deal ondertussen wel als de standaardoptie op tafel blijft indien er geen exit-overeenkomst wordt goedgekeurd. Mays amendement haalde het met 321 tegen 278 stemmen.

Het eerste amendement wijzigde dat van de premier echter zodanig, dat het voor haar nu lastig vol te houden zal zijn dat no-deal de default is. Dat eerste amendement haalt no-deal immers onder alle omstandigheden van tafel.

De premier reageerde in het Lagerhuis met de opmerking dat het lastig zal zijn om uitstel van de EU te krijgen voorbij de Europese verkiezingen van 23 mei. Ze impliceerde daarmee dat elk uitstel kort zou moeten zijn, en wees erop dat de EU-lidstaten een oplossing willen zien voordat er uitstel wordt verleend. Volgens May is die oplossing dat er uitzicht is op een deal, en de voor de hand liggende suggestie is dat dit - goeddeels - haar deal zou moeten zijn.

Oppositieleider Jeremy Corbyn riep het parlement op om het Brexitproces in eigen hand te nemen, en de regering buitenspel te zetten. Minister van Financiën Philip Hammond sugereerde eerder op de dag zelf dat het Lagerhuis nu aan zet is met zijn oproep tot consensus over hoe het nu verder moet.