Noorse langlaufers slaan dubbelslag in Noorse straten

In het besneeuwde straten van het Noorse Drammen was het dinsdag weer tijd voor de inmiddels bijna klassieke sprint in klassieke stijl. Dat leverde een thuisfeestje op: de mannen én vrouwen zorgden voor een Noors 1-2'tje.

Bij de vrouwen stond er geen maat op Maiken Caspersen Falla. De kersverse sprintwereldkampioene was op het laatste rechte stuk veruit de beste en pakte voor de vijfde keer de winst in Drammen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen kwam nog knap naar de tweede plek, voor Natalia Nepryaeva uit Rusland, die in de World Cup-stand tot op twee punten is gekomen van Ingvild Flugstad Østberg. De Noorse werd slechts negentiende, terwijl Stina Nilsson (Zweden), Jessica Diggins (VS) en Anna Svendsen (Noorwegen) de finale completeerden.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Johannes Høsflot Klæbo was niet geheel verrassend de oppermachtige man. De jonge Noor knalde in de finale halverwege weg en landgenoot Eirik Brandsdal zag hem pas bij de finish weer terug. De Fransman Ricahrd Jouve, doorgaans beduidend beter op de vrije stijl, werd knap derde, voor de Noor Sondre Turvoll Fossli, de Zweed Oskar Svensson en de volgende Noor, Pål Trøan Aune. In het World Cup-klassement heeft Klæbo de leiding weer overgenomen van de Rus Alexander Bolshunov, die niet verder kwam dan plek dertien.

De mannenfinale (Bron: YouTube)