Zwemster Toussaint gaat vrijuit in dopingzaak

Kira Toussaint is door de internationale zwemfederatie FINA vrijgesproken van dopinggebruik. De zwemster testte op 2 november bij een dopingcontrole positief op het astmamedicijn tulobuterol. Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij de controle verwarring is ontstaan met een ander toegestaan medicijn dat de Amstelveense gebruikt.

Bij de controle werd het verboden middel in een zeer kleine hoeveelheid aangetroffen. Nu heeft onderzoek duidelijk gemaakt dat bij de test een fout is gemaakt.

“De chemische structuur van het middel [dat Toussaint gebruikt, red] lijkt heel erg op tulobuterol”, vertelt Toussaint. ”Daardoor is bij de test in Peking een fout gemaakt, waardoor de medicatie zich heeft voorgedaan als tulobuterol. Daar zijn ze gelukkig achter gekomen. De test is daarna opnieuw gedaan, met een andere methode, en daaruit is gebleken dat er geen tulobuterol gevonden is.”

Toussaint is opgelucht en blij dat ze vrijgesproken is: “Ik heb lopen springen en gehuild, ik vond het zo bizar. We zouden morgen naar Lausanne gaan voor de zitting, maar die gaat gelukkig niet door. Het is onwerkelijk dat de nachtmerrie voorbij is. In de sport is het woord doping echt dodelijk. Als je beschuldigd wordt, terwijl je weet dat je niks gedaan hebt, is heel moeilijk om mensen daarvan te overtuigen. Ik ben onschuldig en kan dat nu ook bewijzen, dat is heel fijn.”

Toussaint overweegt om stappen te ondernemen tegen de FINA. “Zij hebben mij beschuldigd van iets wat ik niet gedaan heb en waar best wat consequenties aan zitten. We zijn daarmee bezig, maar het is voor later zorg. Ik ben nu vooral blij dat alles afgelopen is”, aldus de 24-jarige zwemster.