Verspringtalent Echevarria benadert legende Powell

Hij is pas 20 jaren jong, maar Juan Miguel Echevarria kan godsallemachtig goed verspringen. De Cubaan, bij de jeugd en junioren al zeer veelbelovend, sprong in hoofdstad Havana naar een fenomenale 8,92 meter.

Helaas werd Echevarria bij zijn sprong wel geholpen door iets teveel rugwind: 3,3 meter per seconde, 1,3 meer dan toegestaan om in de boeken opgenomen te worden. Dat nam echter niet weg dat zijn prestatie uitermate bijzonder is, want ook mét teveel rugwind is er maar één man die het ooit beter deed.

Mike Powell sprong in 1991 in Tokyo naar het wereldrecord van 8,95 meter, waarmee hij Bob Beamon's legendarische 8,90 meter uit 1968 eindelijk uit de boeken sprong. Een jaar later werd Powell met 4,4 meter rugwind per seconde nog eens naar 8,99 meter geblazen en in 1994 kwam hij nog eens tot 8,95m (+3,9m/s).

Daar houdt het echter op, dus ook met rugwind heeft sinds 1994 niemand meer verder gesprongen dan 8,90 meter, tot de jonge Echevarria dit weekeinde dus. Vorig jaar sprong hij tijdens de Diamond League in Stockholm overigens al 8,83 meter, helaas ook met iets teveel rugwind.

Update 20.12 uur
De vlijmscherpe user Dierckxsens wees ons erop dat een en ander niet helemaal juist is. Echevarria's landgenoot Iván Pedroso sprong in 1996 in Sestrière - waar Powell tot zijn 8,95 en 8,99 meter met hulp van de wind kwam - naar 8,96 meter. 

Bij Pedroso's sprong werd een windsnelheid van 1,2 meter per seconde aangegeven, prima binnen de grenzen. De Italiaanse atletiekfederatie stuurde het resultaat echter niet door naar wereldatletiekfederatie IAAF, want een official stond voor de windmeter.

Echevarria's prestatie wordt er uiteraard niet minder knap op: hij is nog altijd de man met de verste sprong op aarde in de afgelopen bijna 23 jaar.