Busch pakt eerste zege van NASCAR-seizoen

Kyle Busch heeft zijn eerste zege van het seizoen in de NASCAR Cup Series binnen. De coureur van Joe Gibbs Racing was nabij Phoenix, Arizona de beste op de ISM Raceway, waar hij zaterdag ook al de race in de Xfinity Series won.

Dikke maten Ryan Blaney en Chase Elliott vertrokken vanaf poleposition, maar Elliott deed dat wat te enthousiast: hij ging nog voor de startlijn voorbij aan Blaney en daar kreeg hij een drive through penalty voor. Blaney nam ondertussen de touwtjes in handen, tot Kyle Busch hem na een kleine veertig ronden passeerde. Niet lang daarna werd de boel voor het eerst geneutraliseerd: Erik Jones spinde de muur in, na de cautionvrije race van een week eerder - op cautions na de stages na - de eerste neutralisatie in ruim negenhonderd mijl.

Valse start van Elliott (Bron: YouTube)

Met Kyle Busch en Denny Hamlin op kop ging het veld weer op weg, gevolgd door Blaney en Austin Dillon. Daar gebeurde verder niet al te veel, tot Brad Keselowski richting het einde van stage één door een probleem met zijn rechtervoorwiel de muur raakte: caution. Blaney pakte bij de herstart de kop weer in handen en won de eerste stage dan ook, voor Aric Almirola, Joey Logano en Alex Bowman.

De tweede stage begon met Kyle Busch aan de leiding, gevolgd door Clint Bowyer en Kevin Harvick. Daar gebeurde verder ook niks meer mee, tot Alex Bown drie ronden voor het einde van de stage de muur raakte: caution, en dus eindigde de stage achter geel met winst voor Busch, voor Bowyer en Harvick. Niet lang na de volgende herstart, weer met Busch op kop, kon de pace car weer naar buiten: Michael McDowell kwam in de clinch met David Ragan en tikte tegen de muur, caution.

McDowell in de problemen (Bron: YouTube)

Het duurde weer niet lang, dit keer raakte Bowman de muur voor de tweede keer en nu nog iets harder. Met een dikke honderd ronden te gaan konden we weer verder, met Busch op kop, gevolgd door veelvoudig kampioen Jimmie Johnson, die al een eeuwigheid geen - voor het kampioenschap meetellende - race wist te winnen. Niet veel later spinde Elliott, waarbij hij wel een caution veroorzaakte, maar verder niks of niemand raakte.

Bij de herstart was de leiding in handen van rookie Daniel Hemric, die tijdens de caution geen nieuwe banden was gaan halen. Na een bocht of twee kon iedereen echter weer van het gaspedaal af: Ryan Preece spinde de muur in. Na een onderbreking viel de groene vlag weer, tot het een bocht later weer geel werd dankzij, jawel, Ryan Preece, die met zijn inmiddels vrij gammele bak over de baan hobbelde.

Het was niet de dag van Ryan Preece (Bron: YouTube)

Dit keer kwam het veld bij de herstart probleemloos door de eerste ronde, met Aric Almirola en Blaney op kop. Een goede veertig ronden voor het einde werd het leuk op de boordradio's: Blaney zou bijvoorbeeld precíes te weinig brandstof hebben om de finish te halen, terwijl de vlak achter hem rijdende Busch wél precies genoeg zou hebben. Met nog maar zestien ronden te gaan opende Busch de aanval en met succes: de #18 vocht zich voorbij Blaney naar de leiding.

In de absolute slotfase kwam Truex nog flink naar voren, maar het was niet meer genoeg om Busch van de zege af te houden. Truex werd tweede, voor Blaney, Almirola en Hamlin.