Schansspringer Johansson slaat weer toe op Holmenkollen

Schansspringer Robert Johansson blijft de grote man in RAW Air, de Noorse wedstrijdserie met tien dagen achter elkaar schansspringen, waarbij ook de scores in kwalificaties en teamwedstrijden tellen. De besnorde Noor won op de Holmenkollen in Oslo - en mocht zo op audiëntie bij de Noorse koning -en verstevigde zijn leidende positie in het klassement.

Na de eerste sprong ging Stefan Kraft nog vrij ruim aan de leiding, maar hij moest het in de finaleronde afleggen tegen Johansson. De kersverse houder van het schansrecord sprong zichzelf een dikke drie punten voorbij Kraft, waardoor de Oostenrijker genoegen moest nemen met de tweede plek. De Sloveen Peter Prevc sprong met een indrukwekkend tweede optreden van de achtste naar de derde plek, de Oostenrijker Daniel Huber viel van plek drie juist terug naar de vijftiende stek.

Voor de in 2015/16 zo enorm dominante Prevc was het overigens alweer even geleden dat hij op het podium stond: 28 januari 2018. Dat was tevens zijn enige podiumplek van vorig seizoen, terwijl hij er in het seizoen daarvoor ook maar twee pakte. In het klassement gaat Johansson dus ruim aan de leiding, met de Japanse World Cup-leider Ryoyu Kobayashi - vijfde in Oslo - en Kraft als naaste achtervolgers.

Bij de vrouwen ging de winst met enige overmacht naar de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz, waarmee de veterane de leiding in RAW Air in handen nam. Het verschil is wel miniem: de Noorse favoriete Maren Lundby werd vijfde en staat, nadat ze de kwalificatie won, op welgeteld 0,1 punt van Iraschko-Stolz. De Duitse Juliane Seyfarth eindigde voor landgenote Katharina Althaus als tweede, in het klassement staat het Duitse duo omgekeerd op de derde en vierde plek.