ChristenUnie wil taks voor vastgoedinvesteerders; startersbelasting naar nul

Regeringspartij ChristenUnie (CU) wil een belasting voor investeerders die woningen opkopen om ze meteen weer te verhuren, vaak tegen torenhoge prijzen. De belasting voor starters zou naar nul moeten.

Dit zijn twee van de maatregelen die CU-leider Gert-Jan Segers vandaag voorstelt om de woningmarkt weer gezond te krijgen. "De laatste jaren is te veel aan de markt overgelaten", zegt Segers tegen het AD. "We moeten een omgekeerde beweging maken: van woningmarkt naar volkshuisvesting. Starters en ouderen moeten meer perspectief krijgen op een passende woning."

Segers is kritisch op het beleid van het kabinet, waar hij zelf in zit, en zegt dat het beleid van nieuwbouw de woningnood niet zal oplossen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken doet te weinig, vindt Segers. "Vorige week zat de minister bij Eva Jinek aan tafel om te praten over nepnieuws. Maar de woningnood in Nederland is veel urgenter, dáár moet ze het over hebben", zegt de CU-leider tegen de krant.

De overdachtsbelasting voor particuliere beleggers in vastgoed moet worden verhoogd van 2 naar 6 procent, zegt de fractievoorzitter. Hij vindt dat huizen om in te wonen zijn, niet om aan te verdienen. "Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren." Het geld dat de belastingverhoging in het laatje brengt, moet worden ingezet om de overdrachtsbelasting voor starters naar nul te brengen.

Huurprijzen worden, mede door investeerders die panden opkopen en deze weer doorverhuren voor veel geld, hoger. Niet zelden is zo'n woning voor starters of mensen met een laag of middeninkomen amper of niet meer te betalen.

Als voorbeeld haalt Gert-Jan Segers prins Bernhard aan. De vastgoedprins bezit 349 panden in Amsterdam die hij deels doorverhuurt. Toen deze activiteiten van de prins bekend werden, werd er verontwaardigd gereageerd door politici. Bernhard kreeg vorig jaar al van de gemeente een dwangsom opgelegd voor het overtreden van de huurregels. Ten minsten één van zijn panden werd aan een te grote groep mensen verhuurd.