Volksfeest in Noord-Korea: verkiezingen!

In het meest vrije land op aarde was het zondag feest: de Noord-Koreanen mochten naar de stembus! De veertiende Opperste Volksvergadering werd gekozen en geloof het of niet, een goede honderd procent van de Noord-Koreanen liet zijn of haar stem horen.

Uit 687 kiesdistricten werd een kandidaat naar voren geschoven om het betreffende district te vertegenwoordigen in de Opperste Volksvergadering, wat in het echt overigens niet zo heel veel macht heeft: dat is meer in handen van het veel kleinere Presidium, wiens leden gekozen worden uit de Volksvergadering.

Stemmen wordt in het geheim gedaan, je bent democratisch of je bent het niet, maar er zit wel een piepklein addertje onder het gras: optie één is om de gekozen kandidaat voor jouw district - in het geheim natuurlijk! - te accepteren, optie twee is om dat niet te doen. Kanttekening daarbij is dan wel dat je naast de stembus naar een rode pen moet grijpen om de naam door te strepen, een vrij opzichtige actie wat je mogelijk een gratis verblijf in een van de geheel onverzorgde strafkampen oplevert, met een beetje geluk wel samen met de hele familie.

Enfin, stemmen dus, en het was een uitermate geslaagd feest, zo bleek uit de foto's die we zien op sites als DPRK Today, netjes verzorgd door staatsomroep KCNA. Hele gezinnen togen naar de stembus, papa en mama vrolijk gekleed en met vlaggetjes in de handen, de kids met ballonnen en sliertjes, hoera! Bij de stembureau's was het genieten van fraaie optredens, muziek, foto's van de Briljante Kameraad, het kon niet op. Naar verluidt heeft nagenoeg iedereen zijn of haar liefde voor het land laten zien door vóór de kandidaat in hun district te stemmen, zo meldt de KCNA.

Een officiële uitslag is nog niet binnen, maar het zou wel eens heel goed kunnen zijn dat de winst gepakt is door het Democratisch Front voor de Hereniging van Korea, een politiek front met diverse partijen, aangevoerd door Kim Jong-un's Koreaanse Arbeiderspartij en aangevuld met wat kleinere, vergelijkbare partijen. Het Front heeft overigens een monopolie op het naar voren schuiven van kandidaten voor de kiesdistricten, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken.

Wat muziek om de sfeer erin te houden (Bron: YouTube)