Schouten sprint naar massastartwinst bij World Cup-finale

Schaatsster Irene Schouten heeft bij de World Cup-finale in Salt Lake City de massastart gewonnen. De wereldkampioene won een fraaie sprint van de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum en de Canadese Ivanie Blondin, nadat de Wit-Russische Maryna Zueva haar aanval in extremis zag stranden.

Francesca Lollobrigida kwam niet verder dan plek vier en dat kostte de Italiaanse de eindzege in de World Cup: Kim kwam er overheen en pakte de titel. Melissa Wijfje, die vooral werk verrichtte voor Schouten, eindigde als vijftiende in Salt Lake.

Bij de mannen trokken twee heren vroeg ten strijde: de Wit-Rus Vitaly Mikhailov en de Japanner Ryosuke Tsuchiya vonden elkaar, bouwden een flinke voorsprong op en staken het hele veld in het pak. Iedereen werd op een ronde gezet en Tsuchiya klopte zijn Wit-Russische strijdmakker in de slotfase.

Simon Schouten was best of the rest en eindigde als derde, voor de Deen Viktor Hald Thorup. Een negende plek voor de Zuid-Koreaanse vicewereldkampioen Um Cheon-ho was voldoende om de eindzege in de World Cup te pakken, Chris Huizinga finishte als vijftiende.