IndyCar-seizoen afgetrapt in straten St Petersburg

In de straten van het Amerikaanse St Petersburg is het nieuwe seizoen in de IndyCar Series begonnen. In de staat Florida opende Scott Dixon de jacht op het verdedigen van zijn titel, waarbij Will Power van poleposition vertrok.

Power startte dus vanaf poleposition en nam de leiding gelijk in handen, voor debutant Felix Rosenqvist, Josef Newgarden en Dixon. Dat bleef ook geruime tijd de stand van zaken, tot Power naar binnen ging op het moment dat mogelijk de eerste caution kwam: bij Sebastien Bourdais waren er ineens vlammen onderaan de auto zichtbaar. Dat hoort niet en de Fransman zette zijn auto aan de kant, einde race, maar de caution bleef wel uit.

De achtervolgers van Power waren intussen ook binnen geweest en na twintig ronden kon de safety car de baan op: de motor van Ryan Hunter-Reay gaf de geest, wat gepaard ging met een flinke dosis rook. Bij de herstart liet Rosenqvist zien niet voor spek en bonen naar de IndyCar getrokken te zijn: hij pakte het mes tussen de tanden en verschalkte leider Power binnendoor op keurige wijze.

Een goede handvol ronden later ging het weer fout en nu was het wat heftiger: Ed Jones tikte aan de binnenkant van de bocht een muurtje aan en stuiterde daardoor hard tegen een andere muur. Iedereen kon hem ontwijken, behalve Matheus Leist: de jonge Braziliaan tikte de auto van Jones nét aan en liep daarbij dusdanig veel schade op dat zijn race ook voorbij was. Uiteraard kwam de safety car weer naar buiten, dus het veld reed weer de nodige ronden langzaam rond.

Bij de herstart hield Rosenqvist zijn leidende positie vast, die hij bij zijn pitstop kwijtraakte: de Zweed kwam vólle bak de pitstraat uit, maar Power zette de schouders ertussen en kwam voor de rookie terecht. Halverwege kwam ook Dixon zich daar melden en zo ontstond een korte, maar fantastische strijd tussen de drie, gewonnen door Dixon, die zo een dikke vijf seconden achter Newgarden de tweede plek in beslag nam.

Dertig ronden voor het einde kwam Newgarden dan naar binnen voor zijn laatste pitstop, wat spannend kon gaan worden wat de levensduur van de banden betreft. De rest van de vier toppers kwam vlak daarna naar binnen, wat de situatie opleverde dat Newgarden de leiding in handen had, acht seconden voor Dixon en dertien voor Power en Rosenqvist. Daar veranderde in de weinig enerverende slotfase niks meer aan en dus opende Newgarden het nieuwe seizoen met winst.