Sensationele wereldtitel biatleet Pidruchnyi

Biatleet Dmytro Pidruchnyi heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Östersund voor een daverende sensatie gezorgd. De 27-jarige Oekraïner veroverde tegen alle verwachtingen in de wereldtitel op de achtervolging.

Johannes Thingnes Bø arriveerde uiteraard als eerste op de schietbaan en begon met vijf treffers. Dat deden de meeste achtervolgers niet, maar Martin Fourcade wel: de Fransman dook 39 seconden na Bø de tweede ronde in, op een seconde of tien gevolgd door de Rus Alexander Loginov, die met één misser begon. Ook de Duitser Erik Lesser en de Zwitser Benjamin Weger bleven nog binnen een seconde van de leider.

Bij de tweede schietbeurt schoot Bø één keer mis, hoewel zijn leidende positie daarmee verre van in gevaar kwam. Fourcade en Loginov verkleinden het gat met vijf treffers wel, terwijl ook Lesser aan wist te sluiten. Weger trof eveneens vijf keer doel, maar was wat langzamer en werd door Lesser op dik tien seconden gezet.

Bø schoot bij de eerste staande schietbeurt ook één keer mis, wat zijn eerste plek nog altijd niet in gevaar bracht. Fourcade, Loginov, Weger en Lesser schoten allemaal twee keer mis en dus werd de hele boel achter Bø overhoop gegooid. Op 48 seconden van JTB was het ineens de Oekraïner Dmytro Pidruchnyi op de tweede plek, gevolgd door Johannes' oudere broer Tarjei Bø en de Fransen Antonin Guigonnat en Quentin Fillon Maillet.

Dit seizoen wint Bø vrijwel alles en de Noor leek wel zin te hebben om er eens een beetje spanning in te gooien: bij de laatste schietbeurt miste hij maar liefst drie keer, wat precies genoeg strafronden opleverden om het mogelijk weer boeiend te maken wat het goud betreft. Vijf man mochten ineens een gooi doen om Bø te bedreigen: zijn eigen broer Tarjei, Pidruchnyi, Fillon Maillet, Guigonnat en de Rus Evgeny Garanichev.

Guigonnat schoot er twee naast, Fillon Maillet, Garanichev en Tarjei misten er één en uitgerekend ultieme outsider Pidruchnyi trof vijf keer doel en pakte de leiding. Hij dook vijftien seconden voor Bø de slotronde in, terwijl Fillon Maillet, Tarjei en Fourcade om brons mochten duelleren.

Johannes Bø kon het in de slotronde niet meer bolwerken tegen de ontketende Pidruchnyi, die een sensationale wereldtitel over de streep trok. Johannes pakte zilver en zag tien seconden later hoe broer Tarjei het in de strijd om brons af moest leggen tegen Fillon Maillet. Voor Johannes Bø was er overigens nog wel wat te juichen: hij verzekerde zich definitief van de eindwinst in de World Cup, na zeven opeenvolgende eindzeges voor Fourcade.