Ziekenhuisrekening ongevaccineerd jongetje torenhoog

Een 6-jarig jongetje uit de Amerikaanse staat Oregon liep na een onschuldig ongeluk op de boerderij een tetanusinfectie op. De kleuter was ongevaccineerd en werd daardoor doodziek. Na twee lange maanden mocht hij het ziekenhuis verlaten met een gepeperde ziekenhuisrekening van bijna één miljoen dollar.

De jongen was Oregon's eerste tetanuspatiënt in dertig jaar. Normaalgesproken krijgen kinderen in die leeftijdscategorie hun laatste vaccinatie uit een serie van vijf injecties, maar dit jongetje bleek ongevaccineerd.

Na een klein ongelukje waarbij de jongen een wond aan zijn voorhoofd opliep, werd de wond eenvoudig behandeld door zijn ouders. Tot zover ging het goed, tot dag zes na het ongeluk, toen hij last kreeg van pijn in zijn kaak en onvrijwillige spierspasmen. Op het moment dat de spiersamentrekkingen zo hevig werden dat hij niet meer goed kon ademen besloten de ouders het ziekenhuis te bellen.

Het jongetje werd met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd en kreeg direct medicatie tegen de spierspanningen en hulp bij het ademen. Dokter Carl Eriksson van de Oregon Health and Science University zag dat het niet goed ging met de jongen. "Hij kreeg hartritmestoornissen, bloeddrukproblemen en zijn lichaamstemperatuur schommelde abnormaal. In dit stadium is de ziekte enorm lastig te behandelen."

Uiteindelijk bleef het jonge patiëntje 35 dagen op de intensive care afdeling van het ziekenhuis en pas na dag 44 werd hij losgekoppeld van het ademapparaat. Na 57 dagen werd hij naar een revalidatiecentrum gebracht, waar hij nog 17 dagen kon aansterken en daarna naar huis mocht.

In totaal was de ziekenhuisrekening opgelopen tot een astronomische 811.929 dollar en dat is nog zonder het meetellen van de kosten van de helikopter en nazorg.

"Dit had volledig voorkomen kunnen worden, als het kind de vaccinatie gekregen zou hebben. Deze kost nog geen 30 dollar", aldus Eriksson, die geen commentaar wilde geven of de familie verzekerd was voor deze ziektekosten.

"Dit arme kind had deze marteling had nooit mogen ondergaan", aldus internist Albert Wu van het Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. "Tetanus is een dodelijke ziekte. Ongeveer 100.000 mensen sterven per jaar aan deze pijnlijke ziekte. Dit was een duur wondje, want iemand zal moeten opdraaien voor die ziekenhuisrekening van 1 miljoen dollar."

Inmiddels is het jongetje weer volledig genezen van zijn zware ziekte. De ouders willen nog steeds niet dat hun kind verdere vaccinaties krijgt.