FOK! Wat een weer: FOK! Wat een weer!!!

Goeiedag!  

Ja, de titel zegt het al een beetje. FOK!Wat een weer!! Waar moet ik beginnen eigenlijk? Er is zoveel aan de hand momenteel, en ook dit weekend was er van saaiheid absoluut geen sprake. De WC waar ik het van de week over had, die is één van de sterkste van de afgelopen jaren. We zijn er dan ook nog niet meteen vanaf. De ene storing naar de andere volgt elkaar op. Soms ontstaan er zelfs storingen in storingen. Zoals vandaag.

Zaterdag was het ook al goed raak. Toen passeerde er een gebied met actieve buien van west naar oost over het land. Er kwam actief onweer bij voor en op sommige plaatsen zag het wit van de hagel. Ook kwamen er bij deze buien zware windstoten voor tot 100 km/u. Dit leverde al behoorlijk wat schade op. Maar dit was nog niets vergeleken met de afgelopen dag...

gisteren was dan één van de boeiendste weerdagen sinds lange tijd. Een klein, maar zéér actief lagedrukgebied trok over ons land heen en zorgde voor enorme verschillen. De depressie trok precies over ons land heen. Vóór de depressie uit was de wind oostelijk en zwak tot matig, maar aan de achterkant van de depressie stond een bijzonder krachtig windveld. Vanaf Zeeland tot aan Limburg was de reguliere wind stormachtig, kracht 8 en in Zeeland zelfs storm. Uniek was vooral de windkracht 8 zo diep landinwaarts. Wat al helemaal opviel waren de windstoten. In Ell is de hoogste stoot genoteerd: 126 km/u. Heel bijzonder. Ook in Belgie is er veel schade door de storm. Het treinverkeer kwam in het zuiden helemaal tot stilstand. Op heel veel plekken werden er windstoten van méér dan 100 km/u geregistreerd.

Tegelijkertijd kwam het noordoosten van ons land aan de voorzijde van het lagedrukgebied in de koude lucht terecht. De neerslag ging daar doodleuk over in sneeuw, en op onderstaande foto is dat goed te zien. Op diverse plekken werd het gewoon wit bij maxima rond de 1 graad. In het zuiden was het gewoon 10 graden. In de loop van de dag daalde de temperatuur overal. 

Verder viel er veel regen, en in het noordoosten dus sneeuw. De hoeveelheden logen er weer niet om. Opnieuw viel er zo'n 10 tot 25 mm of iets meer. De wind draaide uiteindelijk naar het noordwesten, maar bleef nadrukkelijk aanwezig. In het zuiden van het land nam de wind geleidelijk aan wat af.

afgelopen nacht trok de frontale neerslag weg, maar volgden er nog een aantal buien, mogelijk met onweer en hagel. De minima lagen rond de 3 graden. De wind bleef overal aanhoudend sterk.

Vanoverdag trekt een nieuwe storing over met name het noordoosten van ons land. Daar kan het dan weer langere tijd gaan regenen. Elders in het land vallen er enkele buien, mogelijk met hagel en onweer. In de middag lijkt het dan op veel plaatsen weer even droog te worden. Maar de wind, die heeft er wederom zin in en is hard tot stormachtig met winstoten aan de kust tot 100 km/u. In het binnenland is het iets rustiger. De maxima liggen hierbij rond de 8 graden.

Morgen komt de zoveelste storing op de thee/koffie/borrel/ en dan kan er opnieuw een flinke bak met regenwater vallen. En ook de rest van de week is het uitermate wisselvallig met een komen en gaan van storingen en ruggen van hogedruk. Dus af en toe zal de zon wel schijnen, en het andere moment regent het weer.

Enfin, een uitermate boeiende periode dit.  

Fijne avond!.  


Sneeuw bij Emmen-Heracles (Foto: Pro Shots/ Henk Jan Dijks)
Intensieve sneeuwval in Emmen bij de wedstrijd tussen de plaatselijke FC en Heracles. (Foto: Pro Shots: Henk Jan Dijks.)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.