Langlaufster Johaug vernedert concurrentie op Holmenkollen

Langlauster Therese Johaug heeft niet geheel verrassend de klassieke World Cup-wedstrijd over 30 kilometer in Oslo gewonnen. Op de Holmenkollen werd de wedstrijd dit jaar in klassieke stijl gehouden en dus was Johaug onklopbaar: haar favoriete afstand gecombineerd met haar favoriete techniek.

Al vrij snel opende Johaug zoals te verwachten viel de aanval, waarbij alleen Natalia Nepryaeva kon volgen. De Russische wist een kilometer of zes op de bagagedrager te blijven, alvorens Johaug haar het nakijken gaf. Achter de Russische waren nog maar een paar dames bij elkaar, waar Katharina Hennig en Krista Pärmäkoski ook al vrij snel van moesten lossen.

Zo was het beeld halverwege de voorlaatste ronde lekker overzichtelijk: Johaug stekkerde lekker door en had inmiddels een dikke minuut voorsprong op Nepryaeva, die zelf dan weer twintig seconden had ten opzichte van haar vier achtervolgsters, Ebba Andersson en Charlotte Kalla uit Zweden en het Noorse duo Ingvild Flugstad Østberg en Astrid Jacobsen.

Na ruim 21 kilometer besloten Østberg, Jacobsen en Andersson van ski's te wisselen, waadoor Kalla, die dat niet deed, een gat van dik twintig seconden kon slaan naar het trio. Dat hield ze echter niet al te lang vol, want Andersson ging in de achtervolging en met Østberg in haar kielzog - en versere wax onder de ski's - sloot ze weer aan bij Kalla.

Østberg en Andersson waren prima op dreef en Kalla moest dan ook al snel afhaken, terwijl Nepryaeva's tweede plek langzamerhand in gevaar kwam. Dat was net niet het geval en terwijl Johaug al lang onder de douche stond kwam de Russische als tweede over de streep, terwijl de jonge Andersson World Cup-leidster Østberg met een indrukwekkende sprint klopte in de strijd om plek drie.