Jongeling Toba stunt met Moto3-zege bij seizoensopening

Motorcoureur Kaito Toba heeft de allereerste race van het nieuwe seizoen in de Moto3 gewonnen. De 18-jarige Japanner was op het Losail International Circuit de beste en slimste, wat hem de winst opleverde in de Grand Prix van Qatar.

Aron Canet pakte vanaf poleposition gelijk de kop en kreeg Lorenzo Dalla Porta in zijn kielzog, terwijl Albert Arenas en Tony Arbolino volgden. Dat werd dan ook het eerste leidende kwartet, met onder meer Xavi Vierge en Vicente Perez voorin de achtervolgende groep, die vrij snel weer aansloot bij de leiders.

Halverwege de race viel er nog niet al teveel te melden: Dalla Porta en Toba wisselden zo nu en dan eens van (kop)positie en zo'n vijftien man reden allemaal nog bij elkaar. Romano Fenati was er ook weer bij en kreeg een waarschuwing wegens het overschrijven van de track limits, waardoor de Italiaanse relnicht de 'penalty lane' - een extra wijde bocht - moest nemen.

In de slotronde was het weer ouderwets beuken, waarbij met name Toba, Dalla Porta en Canet om de winst leken te strijden. Dalla Porta nam de leiding en dat liet Toba rustig gebeuren: de jonge Japanner toonde zich de slimste van allemaal, want hij kwam in perfecte positie het laatste rechte stuk op, kwam achter Dalla Porta vandaag en pakte de winst, voor Dalla Porta en Canet.

Toba is overigens de eerste Japanse winnaar in de lichtste klasse sinds Tomoyoshi Koyama in 2007 de Grand Prix van Catalonië won.