Noorse schansspringers winnen op Holmenkollen, Johansson haalt uit in RAW Air

De Noorse schansspringers hebben op de legendarische Holmenkollen in Oslo de landenwedstrijd in het World Cup-weekeinde gewonnen. Johann André Forfang, Robin Pedersen, Marius Lindvik en Robert Johansson waren een klasse beter dan de rest.

De omstandigheden waren bijzonder lastig, met constant wisselende wind en lange wachttijden. Na de eerste ronde werd dan ook besloten dat het mooi geweest was, waardoor de stand na vier sprongen per team als eindstand genomen werd door de jury.

Forfang deed het als openingsspringer niet slecht, maar vooral Pedersen maakte een prima indruk. Lindvik sprong vervolgens ver...en ging onderuit, wat de nodige punten kostte. Johansson haalde echter snoeihard uit: de besnorde Noor vloog met 144 meter het uit 2011 stammende schansrecord van Andreas Kofler (141m) aan gort.

Met Johansson's sprong in de boeken was Noorwegen niet meer te kloppen en daarachter hielp World Cup-leider Ryoyu Kobayashi Japan naar de tweede plek. Hij profiteerde met een geweldige sprong van een minder optreden van de Oostenrijkse slotspringer Stefan Kraft, waardoor Japan de Oostenrijkers naar plek drie verwees.

In het RAW Air-klassement - waarin alle sprongen individueel meegeteld worden - stond Johansson na de kwalificatie al aan de leiding en die positie weet hij dus vast te houden. Zondagmiddag volgt de individuele wedstrijd in Oslo, waarna nog tot en met komende zondag elke dag gesprongen wordt.

Johansson's megasprong (Bron: YouTube)