Mortara wint ePrix Hong Kong na straf Bird, Frijns pakt podium

Sam Bird heeft de 50e ePrix in de geschiedenis gewonnen. De Britse Formule E-coureur was in de straten van Hong Kong de beste, hoewel hij daar wel flink voor moest knokken, met name in de slotfase.

Oliver Rowland pakte bij de start gelijk de koppositie door polesitter Stoffel Vandoorne te verschalken, maar de grootste indruk maakte Bird: de Brit vertrok vanaf de zevende stek, maar knokte zich met het mes tussen de tanden in no-time naar de derde plek en nog in de eerste ronde pakte hij ook plek twee van Vandoorne over.

André Lotterer volgde op plek vier, voor Gary Paffett, Edoardo Mortara en Lucas di Grassi. Al in de tweede ronde werd de boel geneutraliseerd: Felipe Nasr schoot rechtdoor en raakte de muur, waardoor Pascal Wehrlein en Jerome d'Ambrosio geen kant meer op konden en de Braziliaan raakten, met uiteindelijk een rode vlag als resultaat.

Met nog 35 minuten op de klokken werd het veld eindelijk weer op gang gevlagd, waarbij vrijwel iedereen gelijk de 'Attack Mode' activeerde - waardoor dus niemand echt een voordeel had. Al snel sloeg het noodlot toe voor Rowland: zijn auto viel even stil en de Brit viel van de leiding terug naar de tiende plek, alvorens hij zijn bolide weer op gang kreeg.

Lotterer kreeg zo de leiding in de schoot geworpen en de Duitser reed met Bird in zijn kielzog ronde na ronde weg bij de rest, aangevoerd door Vandoorne. Voor de Belg was het echter snel klaar: zijn HWA gaf de geest en niet voor het eerst kon hij inpakken, wat Mortara de derde plek opleverde, voor Di Grassi en Robin Frijns.

Door het stilvallen van Vandoorne kwam de safety car de baan op en met dik tien minuten te gaan kon men weer op weg, met de al een kwartier vechtende Lotterer en Bird nog altijd vooraan. Heel lang duurde het niet, want de al in problemen verkerende Rowland reed nog even tegen de muur en zorgde voor een volgende safety car-situatie, dit keer met nog maar vier minuten te gaan.

Een en ander werd gelukkig snel opgelost en met twee minuten te gaan mochten Lotterer en Bird weer op jacht naar de winst in de straten van Hong Kong. Bird verloor zijn geduld, opende volle bak de aanval en tikte Lotterer's band lek, waardoor de Duitser de finish niet eens haalde.

Bird kwam als eerste over de finish, voor Mortara, Di Grassi en Frijns, maar de vraag was of de Brit de zege wel mocht houden of dat er een straf boven zijn hoofd hing.

Update 14.30 uur
Het heeft er alle schijn van dat Bird uiteindelijk inderdaad een straf heeft gekregen. De Brit is met vijf seconden bestraft voor zijn actie op Lotterer, waardoor Mortara zijn eerste zege te pakken heeft. Frijns schuift zo op naar de derde plek, zijn tweede podiumplek van het seizoen en de derde in zijn loopbaan.