Nuis ontneemt Davis wereldrecord op kilometer

Kjeld Nuis heeft het wereldrecord op de kilometer schaatsen overgenomen van Shani Davis. De Nederlander reed tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City een tijd van 1.06,18 waarmee hij ruim onder het record van Davis dook dat op 1.06,42 minuten stond. Vlak hierachter eindigden Thomas Krol en Kai Verbij op de plekken twee en drie.

Nuis startte in de buitenbaan tegen de Noor Harvard Lorentzen en begon met een opening van 16,43 seconden uitstekend. Hij liet dit volgen met rondjes 24,3 seconden en 25,3 seconden waarmee hij het wereldrecord van Davis overnam en Nederland eindelijk weer een wereldrecord gaf. De race was niet perfect, want hij wapperde de binnenbocht richting de 600 meter uit, maar hinderde hierbij Lorentzen net niet.

In de rit die volgde was het de beurt aan Krol die onderweg 0,18 seconde sneller was dan Nuis, maar op de streep met 1.06,25 net tekort kwam. De slotrit ging tussen Verbij en Pavel Kulizhnikov die even daarvoor een fenomenaal wereldrecord op de 500 meter had gereden. De Rus opende nog wel als snelste, maar in de slotronde kwam hij net tekort en zag zelfs Verbij nog voorbij komen (1.06,34 om 1.06,47).

Het niveau op de kilometer was bijzonder hoog, want Lorentzen was met een tijd van 1.06,51 de nummer vijf, voor de Duitser Joel Dufter die met 1.06,80 zijn landgenoot Nico Ihle het nationaal record ontfrutselde.

Nuis ontneemt Davis wereldrecord op kilometer (Pro Shots / Erik Pasman)

Nuis ontneemt Davis wereldrecord op kilometer (Pro Shots / Erik Pasman)