Roest supersnel op 5.000m, wereldbeker voor Rumyantsev

Bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City heeft Patrick Roest de 5.000 meter gewonnen. Met 6.03,70 zat hij maar net boven het Nederlands record. Marcel Bosker werd tweede. De wereldbeker is voor de Rus Alexander Rumyantsev.

Ted Jan Bloemen reed in de eerste rit tegen Bart Swings. Bloemen reed geruime tijd nabij het wereldrecord maar moest dat uiteindelijk loslaten. Hij kwam in 6.09,64 over de meet.

In de rit erna Patrick Roest tegen Håvard Bøkko. Roest nam de regie vanaf het begin in handen. Hij begon wat traag, maar ging vervolgens versnellen. Bøkko kwam in het hele stuk niet voor. Zijn tijd van 6.03,70 was maar nipt boven het Nederlands record, maar wel een nieuw persoonlijk record.

In de vierde rit reed Marcel Bosker tegen de Rus Alexander Rumyantsev. De twee wisten de tijd van Roest niet te verbeteren. Boschker won de rit in 6:08.90, een nieuw persoonlijk record.

Sverre Lunde Pedersen en Patrick Beckert vormden het laatste paar. Pedersen reed rond het schema van Roest, maar noteerde vijf ronden voor het einde  zijn eerste 29er. Daarna liep het verschil met Roest op. Pedersen verloor meer en meer tijd en kwam in 6.10,98 over de streep.