FOK! Wat een weer: code oranje en de klimaatmars

Update 09:55
het KNMI heeft voor  Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg opgeschaald naar code oranje. Er kunnen zeer zware windstoten van 100-110 km/u voorkomen, aan de kust mogelijk zelfs windstoten tot 120 km/u. 

Het KNMI heeft code geel afgegeven. Er komen vanaf het einde van de ochtend, in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland zware windstoten voor van 80 tot 100 km/uur uit westelijke richtingen. In de avond neemt de wind in het zuiden af.

Vanavond is er kans op windstoten in Noord-Holland, boven de Waddenzee en op de Waddeneilanden met snelheden van 80 tot 100 km/uur uit noordwestelijke richting.

Vandaag wordt in Amsterdam ook de Klimaatmars gehouden. De route van de Klimaatmars is 2,5 kilometer en loopt van de Dam over het Rokin en de Vijzelstraat naar het eindpunt op het Museumplein. Let weer op, want weer of geen weer, FOK! zal ook hier weer bij zijn!

Lees ook: Historische hittegolven ten onrechte geschrapt door het KNMI

Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. In de loop van de dag ontwikkelen zich buien, mogelijk met onweer en vooral in de noordelijke helft kans op natte sneeuw. Vanavond wordt het op de meeste plaatsen droog. Het wordt vanmiddag in het noorden 5 tot 7°C, in het zuiden ongeveer 11°C.

In het noorden waait er een zwakke tot matige wind uit veranderlijke richting, maar in het zuiden is er enkele uren kans op een krachtige tot harde wind met (zeer) zware windstoten tussen 75 en 100 km/uur. Langs de zuidwestkust zou de wind even stormkracht, 9 Bft, kunnen bereiken.

In de loop van de middag en avond wordt de wind overal westelijk, matig tot vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig, 8 Bft, aan zee en op het IJsselmeer. In de avond komen er in noord(west)elijke kustgebied zware windstoten van 75-90 km/uur voor.

Vannacht gaat het van het noordwesten uit opnieuw regenen. Het blijft vrij hard waaien met een west- tot noordwestenwind die (vrij) krachtig is boven land en hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft, vlak aan zee. De minimumtemperatuur ligt tussen de 2 en 4°C.

Maandag overdag is het wisselend bewolkt, in de ochtend kan er een lichte bui voorkomen. In de middag komen er, vooral in de noordelijke helft, meer buien mogelijk vergezeld van onweer. De west- tot zuidwestenwind blijft flink doorstaan, (vrij) krachtig boven land en hard, mogelijk stormachtig, 7 tot 8 Bft, vlak aan zee. In de avond draait de wind naar noordwest en neemt af naar matig boven land en vrij krachtig langs de kust. De middagtemperatuur komt niet hoger dan 7 à 8°C.(Bron: KNMI)

Kleurige taferelen in de Amsterdamse natuur  (Foto: DJMO)
Kleurige taferelen in de Amsterdamse natuur (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.