Russische langlaufers domineren op 'heilige' Holmenkollen

Voor de langlaufers in de World Cup was het zaterdag weer tijd voor een van de klassiekers op de kalender: de 50 kilometer op de Holmenkollen, dit jaar weer in klassieke stijl. Een Noors feest werd het echter niet, daar zorgden de Russen voor.

World Cup-leider Johannes Høsflot Klæbo is in principe niet iemand die vijftig kilometer mee kan, maar gelukkig voor hem waren er onderweg ook tussensprints. Daar pakte de Noor de nodige punten voor het World Cup-klassement en aangezien zijn enige uitdager, de Rus Alexander Bolshunov, wél tot de favorieten behoorde waren die punten hard nodig.

Klæbo moest na een paar geslaagde sprints afhaken en eindigde uiteindelijk als 38e op meer dan zes minuten, voorin werd lange tijd niet echt volop gestreden om de winst. In de slotkilometers werd de gashendel dan toch eens wat vaker opengedraaid en het waren de Russen die als eersten aan de boom schudden. Dat had effect: de grote groep dunde in rap tempo uit en alleen de afscheid nemende Canadees Alex Harvey en de Noor Martin Johnsrud Sundby konden volgen.

Bolshunov, Andrey Larkov, de onbekende Ilia Semikov en Maxim Vylegzhanin - bezig aan zijn allerlaatste race - openden de aanval en sloegen een gat, waarbij Vylegzhanin de winst leek te pakken. Het gedroomde afscheid van de veteraan kwam er echter niet, want Bolshunov sprintte erop en erover, pakte de winst en nam zo de leiding in de World Cup over. Achter het duo werd Larkov derde, Semikov completeerde de Russische top-4 en Bolshunov mocht de Noorse koning begroeten in de koninklijke loge.

Voor de Russen was het een mooi staaltje wraak: het afgelopen week beëindigde WK verliep totaal niet zoals gehoopt, terwijl de Noorse mannen alle gouden medailles pakten.

Bolshunov wint (Bron: YouTube)